Люис Хамилтън (Великобритания) с Макларън Мерцедес спечели състезанието за Гран При на Монако, шести кръг от Световния шампионат по автомобилизъм във Формула 1.

Негови подгласници станаха Роберт Кубица (Полша) с БМВ-Заубер и Фелипе Маса (Бразилия) с Ферари. В шестицата намериха място още Марк Уебър (Австралия) с Ред Бул, Себастиан Фетел (Германия) с Торо Росо и Рубенс Баричело (Бразилия) с Хонда.

Световният шампион Кими Райконен (Финландия) с Ферари завърши девети, след като няколко обиколки преди края допусна груба грешка, завъртя се и се удари в движещия се преди него и заемащ четвърта позиция Адриан Сутил (Германия) от тима на Форс Индия.

Така и двата пилоти не успяха да вземат точки. Сутил отпадна, а Райконен се нареди девети. По този начин финландецът сдаде лидерската позиция в генералното класиране.

Благодарение на първата си победа в кралството, втора за сезона (след тази в Австралия) и общо шеста в кариерата си Хамилтън сложи край на успешната серия на Ферари от четири поредни първи места в последните четири състезания.

Освен това 23-годишният британец излезе начело в световния шампионат с 38 точки. След него са пред пилотите на Ферари Кими Райконен - 35 и Фелипе Маса - 34, както и Роберт Кубица - 32.

Състезанието протече при тежки условия, причинени от дъжда, като няколко пъти се наложи на пистата да влиза кола за сигурност.

В тази обстановка от екипа на Макларън направиха най-добрата стратегия и това доведе до успеха на Люис Хамилтън.

Британецът пое водачеството по средата на надпреварата - 35-а обиколка, и не го изпусна до края. Преди него начело бяха Фелипе Маса, който поведе на старта, и Роберт Кубица, оглавил колоната на 16-та обиколка.

Състезанието бе съкратено от 78 на 76 обиколки, тъй като поради променящите се атмосферни условия пилотите трудно нагаждаха гумите си и заради това нямаше да се вместят от контролното време от 2 часа.

Крайно класиране на Гран При на Монако:

1. Люис Хамилтън (Великобритания), Макларън - 2.00:42,742 часа, със средна скорост 126,171 км/

2. Роберт Кубица (Полша), БМВ-Заубер

3. Фелипе Маса (Бразилия), Ферари .

4. Марк Уебър (Австралия), Редбул

5. Себастиан Фетел (Герамния), Торо Росо

6. Рубенс Баричело (Бразилия), Хонда

7. Казуки Накаджима (Япония), Уилямс

8. Хейки Ковалайнен (Финландия), Макларън

9. Кими Райконен (Финландия), Ферари

10. Фернандо Алонсо (Испания), Рено

11. Дженсън Бътън (Великобритания), Хонда

12. Тимо Глок (Германия), Тойота

13. Ярно Трули (Италия), Тойота

14. Ник Хайдфелд (Германия), БМВ-Заубер