Миналата година Люис Хамилтън изненада всички специалисти, като зае трето място в Гран При на Австралия. Ако утре английският пилот спечели състезанието обаче, вече няма да има смаяни погледи. 23-годишният Люис се изстреля до първа позиция в стартовата решетка в снощните квалификации и даде ясен сигнал, че новите правила само ще са му от полза.

Изненадващо, Хамилтън бе почти разочарован от представянето си на „Албърт Парк”. „Мога да се справя и по-добре,” заяви той след квалификацията за място. „Да спечелиш поул позишън е чудесно, но винаги могат да се правят подобрения.”

За седми път в кариерата си във Формула 1 британецът ще тръгне първи, което е едно феноменално постижение, тъй като той има общо 18 старта. Много от шампионите при най-бързите, сред които и Емерсон Фитипалди, нямат толкова поул позишъни в цялата си кариера.

„Имаше и малко нервност в началото, защото първата обиколка не бе много добра,” продължи Хамилтън, доволен от промяната в квалификациите – третата част да бъде съкратена на 10 минути.

„Малко ми беше трудно да намеря пролуки днес, защото бяхме задържани. Беше доста по-сложно, отколкото преди.”

Формула 1 изхвърли и тракшън контрола, както и електронните „помагала” за пилотите, но Хамилтън е готов да приеме предизвикателството. „Новите правила наистина много ми допадат,” каза младокът. „Да караш без тракшън контрол наистина е малко различно, но по този начин ние, пилотите, можем да покажем най-доброто от себе си. Трябва да натискаш здраво. Но усещаш колата страхотно, фантастично е.”

Новият съотборник на Хамилтън Хейки Ковалайнен завърши трети в квалификацията, но след това разкри, че ситуацията е можело да бъде много по-различна. „Механиците ни работиха цяла нощ, до 5.30 сутринта, за да оправят проблем, които възникна снощи. Успяха да го отстранят, слава богу, иначе щеше да бъде пълен провал,” заяви Ковалайнен.