Роберт Кубица с Рено спечели третата свободна тренировка преди Гран При на Монако, докато Фернандо Алонсо с Ферари разби своя болид в предпазните ограждения, след като доминираше в предишните две свободни сесии на градското трасе в княжеството.

Полякът Роберт Кубица бе най-бърз в последната свободна тренировка преди утрешното състезание за Голямата награда на Монако, спирайки хронометрите на 1:14:806 минути, пред бразилеца Фелипе Маса с Ферари. Австралиецът Марк Уебър от тима на Ред Бул остана трети, пред Люис Хамилтън, който окупира четвъртата позиция. Легендата Михаел Шумахер с Мерцедес остана шести зад сънародника си Себастиан Фетел с Ред Бул. Ако Шумахер успее да спечели в Монако, той ще изравни рекорда на Аертон Сена от шест победи на трасето.

Световният шампион Дженсън Бътън, който е и водач в класирането, завърши едва десети. Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо, който е печелил два пъти в Монако, пък остана без предна дясна гума и се разби в предпазните ограждения. Разбитият болид на испанеца бе преместен впоследствие с кран. Този инцидент ще попречи сериозно на Алонсо да се бори за пол-позишън в следобедната квалификация, тъй като механиците му ще трябва да дадат всичко от себе си, за да поправят Ферари-то му навреме.