Отборът на Мерцедес може да спечели рекордна шеста поредна титла при конструкторите във Формула 1 още тази неделя след надпреварата за Голямата награда на Япония. След изненадващата двойна победа в Русия преди седмица, Мерцедес отвори преднина от 162 точки на върха на класирането пред втория Ферари, а след старта в Япония ще останат още само 176 точки за разиграване. Това означава, че ако Люис Хамилтън и Валтери Ботас спечелят 14 точки повече от Шарл Льоклер и Себастиан Фетел в неделя, то те ще подпечатат титлата за Мерцедес. По този начин отборът ще се превърне в едва вторият в историята, който печели шест поредни титли при конструкторите след Ферари в периода 1999-2004, но има шанс да бъде първият, който прави шест поредни дубъла.

Самият Хамилтън няма шанс да стане шампион за шести път в Япония, но може да го стори две седмици по-късно в Мексико. В момента британецът води преди съотборника си Валтери Ботас със 73 точки и 107 пред третия в класирането при пилотите Шарл Льоклер. Това означава, че ако Льоклер или четвъртият Мкс Верстапен не спечелят повече точки от Хамилтън този уикенд, те ще загубят и математически шансове да се борят за титлата, а такива ще запази единствено Ботас, независимо от развитието на състезанието в Япония. За да стане шампион, Хамилтън трябва да има преднина от поне 78 точки след надпреварата в Мексико на 27 октомври, което означава, да спечели пет точки повече от Ботас в следващите два старта.

При успех през този сезон Хамилтън ще задмине постижението на аржентинеца Хуан Мануел Фанджо от пет шампионски титли и пред него ще остане единствено легендата Михаел Шумахер със седем световни титли. /БГНЕС