Лидерът в генералното класиране на Формула 1 Люис Хамилтън даде най-добро време в последната свободна тренировка преди днешната квалификация за утрешния старт за Голямата награда на Италия.

25-годишният англичанин даде най-добро време от 1:22.498 минути в последните секунди на едночасовата сесия, изпреварвайки пилота на Ред Бул Себастиан Фетел с 0.047 секунди. Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо от тима на Ферари даде трето най-добро време, след като в последната си бърза обиколка трябваше да избегне Камуи Кобаяши от Заубер на един завой. Този инцидент доведе до протест от страна на испанеца, но той в крайна сметка остана с трето време, пред своя съотборник Фелипе Маса и настоящия световен шампион Дженсън Бътън, които приключиха сесията съответно като четвърти и пети. Германският пилот на Мерцедес Нико Розберг остана шести пред австралиеца Марк Уебър и новобранеца Нико Хулкенберг от тима на Уилямс.

Уебър, който е само на три точки след лидера Хамилтън в класирането на шампионата, имаше проблеми и днес, след като в петък бе принуден да напусне колата си заради проблем с двигателя. Това явно ще попречи на Уебър да се представи добре в квалификацията, която е по-късно днес. Люис Хамилтън пък ще се опита да запише първа победа на Монца в своята кариера и да увеличи преднината си в генералното класиране пред основния си съперник Уебър.