Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън изглежда като големия претендент за първото място в Гран При на Австралия след първите две свободни тренировки. В неделя „Албърт Парк“ ще бъде началната точка за сезона във Формула 1, а британецът даде най-бързото време за петъчния ден.

Това се случи във втората сесия, след като в откриващата той бе принуден да се оттегли зараи техническа неизправност. Самият Хамилтън призна, че е бил леко притеснен заради липсата на практика с новите болиди, които вече са задвижвани от 1,6-литрови 6-цилиндрови турбо двигатели, снабдени със система за възстановяване на кинетичната енергия.

„Да пропусна първата тренировка бе неочаквано. Дори не успях да завъртя половин обиколка, когато бях принуден да спра, понеже усетих, че нещо не е наред“, обясни Хамилтън, който постигна резултат от 1:29,625 минути по-късно. „Това бе голяма стъпка назад още преди да сме започнали, така че влязох във втората тренировка с неудобство. Не бяха завъртял нито една обиколка.“

„Тъй като не бях карал няколко седмици, се почувствах суров, точно като абсолютен новобранец. Аз обаче успях доста бързо да напипам скоростта си и намерих баланс. Затова сега съм позитивно настроен и вече нямам проблеми с колата“, завърши той.