ФИА трябва да отсъди днес по жалбата пусната от тима на МакЛарън, свързана с нередностите с горивото на някои от тимовете при последната надпревара от изминалия шампионат в Бразилия.

Тимът на Люис Хамилтън заведе делото, след като от главния орган решиха да не наказват колите на БМВ и Уилямс, въпреки че стана ясно, че те са използвали гориво с температура по-ниска от разрешеното.

Ако ФИА приеме възражението на МакЛарън и накаже БМВ и Уилямс, титлата от Формула 1 може да отиде при Хамилтън.

Британецът завърши на една точка в крайното класиране от победителя Кими Райконен (Ферари).

В Гран при на Бразилия Люис финишира седми след Нико Розберг (Уилямс) и дуото на БМВ Роберт Кубица и Ник Хайдфелд.

Ако тримата бъдат дисквалифицирани, Хамилтън ще се придвижи до четвъртото място, с което ще си осигури и достатъчно точки, за да измъкне титлата от ръцете на Райконен.

„Не мисля, че феновете на Формула 1 искат шампионатът да бъде спечелен поради ниска температура на горивото, което така или иначе не може да бъде премерено с точност”, заяви шефът на Формула 1 Бърни Екълстоун.

„Ако някой наистина счита, че това ще бъде в интерес на Формула 1, ще започна да мисля за отказване от този спорт. Няма нужда от смяна в резултата на състезанието. Не мисля, че Рон Денис има сериозното намерение да продължи с този казус, ако жалбата им днес бъде отхвърлена”, каза още босът.