Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) ще предприеме стъпки за следващия сезон, с които да премахне странно изглеждащите носове на новите болиди.

Пилоти, фенове и дори инженери изразиха своето недоволство от новия вид на елементите, който е резултат от драстичните промени в  правилника. За 2014 година бяха променени изискванията към височината на носовете с цел повишаване безопасността. Новият им вид обаче съвсем не изглежда подходящо решение, макар и дизайнерите да са спазвали правилника буква по буква.

„Така, както е формулирано правилото, няма как да вземем отношение по неестетичния външен вид на носовете“, каза техническият директор на ФИА Чарли Уитинг. „Това, което ни интересува, е дали те изпълняват заложените в правилата намерения.“

До този момент всички предложени варианти са получили разрешение да бъдат ползвани по време на състезанията.

„Освен ако не установим, че те са опасни, ще трябва да се примирим с външния им вид. Нашите намерения бяха добри, но ние не сме дизайнери. Отборите искат под колата да минава колкото се може по-голяма въздушна струя.“

Уитинг обаче обеща, че за 2015 година регулациите в тази област ще изискват определена „симетрия“, с което ще се пресече пътя към радикални решения като тези на Лотус или Кейтъръм.