Световната автомобилна федерация (ФИА) направи последно предложение към тимовете само и само да не се окаже в крайна сметка, че Формула 1 ще загине.

Пет от сегашните тимове - лидерите БраунGP, БМВ-Заубер, Макларън, Рено и Тойота, рискуват да бъдат изключени, ако не се запишат за следващия сезон до крайния срок, който е утре вечер.

Ако те не направят това, има голяма вероятност да бъдат създадени конкурентни серии на Ф1 заедно с тима на Ферари и двата отбора на Ред Бул.

Двете страни се опитват от известно време да стигнат до компромис, защото бъдещето на "кралските гонки" изобщо не изглежда розово.

Президентът на ФИА Макс Моузли е изпратил писмо до петте тима, с което отстъпва до известна степен.

Предложено е намаляването на бюджета на тимовете на 40 милиона паунда, което разбуни духовете, да бъде 100 милиона евро за 2010 година, а сумата през 2011 година да падне постепенно на 45 милиона паунда.

Тимовете намекнаха, че са готови да отстъпят и да приемат тези условия, като ще има и независим одитор.

Моузли обаче поиска в замяна тимовете да се съгласят и да подпишат отново условията на Споразумението Конкорд от 1998 година, което вече изтече. То ще ги обвърже до края на 2014 година или докато тимовете, ФИА и притежателя на правата подпишат ново споразумение.