Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) може да въведе промени във формата на квалификациите във Формула 1, за да ги направи по-атрактивни за зрителите.

Заради бързо износващите се гуми на „Пирели“, през предишните сезони редица пилоти се отказваха да подобрят времената си в третата финална част на квалификациите, за да запазят повече комплекти за самото състезание. Това се налагаше, тъй като правилата гласяха, че състезателите от топ 10 трябва да стартират със същия набор от гуми, с които са поставили най-доброто си време.

Като резултат от това доста от болидите оставаха в бокса, вместо пилотите да пробват да подобрят резултатите си, защото по този начин имаха право на избор с какви гуми да започнат.

Поради тази причина от ФИА смятат да променят регулациите си, като пилотите ще стартират с гумите, с които са дали най-добрия си резултат в Q2. Така те ще могат да участват в третия етап, без да бъдат ощетени откъм ресурси.

Другият вариант, който се обсъжда, е пилотите, стигнали до Q3, да получават допълнителен комплект от гуми специално за тази сесия.

Освен това от централата обмислят да удължат времето във финалната част от 10 на 12 минути, така че да има достатъчно време за всеки от участниците да направи поне две бързи обиколки.

Въпросните предложения ще бъдат обсъдени от тимовете във Формула 1 на 21 февруари. Ако те се съгласят за някоя от промените, за да бъде въведена тя, ще бъде нужна ратификация и от Световния съвет по моторни спортове.