Световният шампион Себастиан Фетел спечели 44-и пол позишън в своята кариера, след като буквално прелетя над съотборника си Марк Уебър в заключителните секунди в квалификацията преди Гран При на САЩ. Така германецът ще има повече от отличен шанс да подобри рекорда във Формула, като утре постигне 8-а поредна победа.

Австралийският партньор на Фетел – Марк Уебър за пореден път трябваше да се задоволи с второто място, макар че изглеждаше почти сигурно, че със своите 1:36,441 минути държеше първата позиция. Грешка при влизането в предпоследния завой обаче му попречи да запише още по-сериозна преднина на върха, а убийственият трети сектор на Фетел се оказа достатъчен за него да дръпне със 103 хилядни от секундата.

Трети, на повече от секунда изоставане, финишира пилотът на Лотус Ромен Грожан, но нито той, нито другите пилоти след него можеха да се мерят с темпото на двата Ред Була.

Приятната изненада в квалификацията се казваше Валтери Ботас от тима на Уилямс, който показа учудващо силно темпо в първите две сесии. Финландецът приключи първата като най-бързият на трасето в Остин, Тексас, а във втората даде трето време. Все пак когато болидите на водещите тимове изразходваха голяма част от горивото си, реалностите се върнаха към обичайното и Ботас се задоволи с 9-а позиция на стартова решетка.

Заводският отбор на Ферари пък за пореден път бе засрамен от Нико Хюлкенберг, чийто Заубер ползва двигатели на скудерията. Германецът се пребори за четвъртата позиция, докато Фернандо Алонсо ще тръгне от 6-а позиция. Между тях пък се намърда Люис Хамилтън, който бе единственият представител на Мерцедес в битката за топ 10.

Стартът за Голямата награда на САЩ е утре от 21 часа българско време.

Гран При на САЩ, стартова решетка, топ 10:

1. Себастиан Фетел, Ред Бул

2. Марк Уебър, Ред Бул

3. Ромен Грожан, Лотус

4. Нико Хюлкенберг, Заубер

5. Люис Хамилтън, Мерцедес

6. Фернандо Алонсо, Ферари

7. Серхио Перес, Макларън

8. Хейки Ковалайнен, Лотус

9. Валтери Ботас, Уилямс

10. Естебан Гутиерес, Заубер