Девет пол позишъна от 19 старта – такава е финалната равносметка за световния шампион Себастиан Фетел след квалификацията за Гран При на Бразилия. Германецът за пореден път бе недостижим за своите опоненти, които не успяха да се възползват от лошите атмосферни условия над „Интерлагос“, където дъждът продължи през целия ден.

Пилотът на Ред Бул очевидно се адаптира най-бързо към ситуацията и с време от 1:26,479 минути буквално отвя конкурентите си. Най-близо до него финишира Нико Розберг (Мерцедес), но на повече от половин секунда изоставане.

Фернандо Алонсо напомни за най-добрите си дни във Ферари и със страхотно представяне измъкна третата позиция на стартовата решетка, но с над секунда пасив спрямо Фетел.

Първата част от квалификацията започна при по-слаб дъжд, който обаче постепенно се усили и намокри изсъхналите сектори на пистата. Люис Хамилтън първи завъртя бърза обиколка, като до края запази лидерството пред Фетел, Розберг, Нико Хюлкенберг и Пол ди Реста. След първите 9 минути тъкмо Розберг сигнализира, че трасето става по-бавно заради дъжда, а това накара осигурилите си място в Q2 пилоти да се оттеглят по боксовете.

Заместникът на Кими Райконен в Лотус – Хейки Ковалайнен имаше лошия късмет да бъде задържан от болид на Кейтъръм по време на бързата си обиколка, но все пак завърши 14-и и се класира за втората част.

В нейното начало отново Хамилтън и Розберг диктуваха темпото. Фетел успя да ги задмине много скоро, а останалите водещи тимове се наредиха зад двата Мерцедеса. Тази сесия обаче бе изключително разочароваща за пилотите на Макларън, след като Дженсън Бътън не успя да се класира за третия етап, а Серхио Перес се заби в предпазните ограждения, след като изпусна контрола над колата си в завой №5.

Фетел и Уебър първи излязоха в заключителната част и известно време бяха сами на пистата. Едва когато Ромен Грожан (Лотус) сложи гуми интермедия, лидерството на германеца падна, но скоро след това и той остави своите гуми за мокър асфалт. Почти веднага световният шампион си върна пол позишъна, а минута преди края Розберг успя да измести Алонсо от второто място.

Гран При на Бразилия, стартова решетка, топ 10:

1. Себастиан Фетел, Ред Бул

2. Нико Розберг, Мерцедес

3. Фернандо Алонсо, Ферари

4. Марк Уебър, Ред Бул

5. Люис Хамилтън, Мерцедес

6. Ромен Грожан, Лотус

7. Даниел Рикардо, Торо Росо

8. Жан-Ерик Верн, Торо Росо

9. Фелипе Маса, Ферари

10. Нико Хюлкенберг, Заубер