Шефът на Ферари във Формула 1 Матия Биното се обяви съвсем явно против идеята за стандартизация на двигателите в шампионата. Според италианеца това би било в пълен разрез със същността на спорта.

Като част от плановете на собствениците „Либърти Медия” се предвиждаха мерки, които малко или много ще уеднаквят представянето на задвижващите системи. Наред с планираното бюджетно ограничение това може действително да доведе до много по-изравнени сили. Биното счита, че ако реформата стане факт в този си вид, ще бъде допусната огромна грешка.

„Все още не съм доволен, както и Ферари. Мисля, че от самото начало дадохме ясно да се разбере, че сме против стандартизацията. Считам, че прекалено много се движим тъкмо в такава насока”, каза Биното.

„Защо сме против ли? Защото ние вярваме, че, първо , ДНК-то на спорта е конкуренцията, а стандартизацията е нещо, което изключва подобен дух. Второ, когато оперираш в определен стандарт, това не значи, че пестиш пари, защото трябва да преработиш колата си, компонентите, а последното има ефект върху икономическата част. Затова не съм сигурен, че сметката ще излезе правилна”, добави Биното.