Изпълнителният директор на Формула 1 Бърни Екълстоун е дал първоначалната си подкрепа за идеята в най-скоро време в световния календар на "кралските гонки" да има Гран При на Рим.

Предложилият идеята Маурицио Фламини заяви за "La Gazzetta dello Sport": "Ние имаме одобрението на градския съвет, регионалното правителство, управата на провинцията и също така на Екълстоун".

Фламини, който е бивш пилот във Формула 2 и промоутър в супербайк, добави, че основните идеи ще бъдат показани пред градския съвет на Рим до края на месец март.

Той допълни: "Разполагаме с около 150 милиона евро и се надяваме да бъдем готови за първия старт през 2011 или 2012 година. Може пък да стане по време на изложението в Милано през 2015 година. Аз обаче трябва да гарантирам провеждането най-малко на четири състезания".

Фламини призна освен това, че Екълстоун е заявил че Гран При на Италия на пистата "Монца" ще продължи да се провежда, ако нещата около старта в Рим не се получат.

Президентът на ФИА Макс Моузли не е много ентусиазиран от идеята, докато президента на Ферари Лука Ди Монтедземоло заяви, че тази идея няма как да стане факт, ако другия старт не отпадне от календара.

Фламини завърши с думите: "Надявам се да се срещна с президента на Ферари, Моузли и Екълстоун колко се може по-скоро за обсъдим детайлите около събитието".