Тъкмо се бях успокоил, че свистенето на гуми е в кърпа вързано. Остави другото, но и цената на земята около Доброславци щеше да се покачи. И за пореден път българите щяхме да оборим схващането, че няма смисъл да се надбягваме с вятъра. Има смисъл и още как. Досущ като богът на северния вятър Борей, студен и остър, разбивал вражеските кораби със силна буря, и ние щяхме да се справим с неверниците, които смятаха, че наглед налудничавите мечти не могат да се сбъднат.

Иде реч за плановете да се построи високоскоростна писта край Доброславци, която - ако правилно съм разбрал - има за цел да бъде включена в календара на състезанията на F1.

Нещо повече - пистата ще бъде гарантирана с петролни долари. А след това стотици хиляди F1 фенове ще забравят за Монца, Монте Карло, Будапеща, Истанбул и Монте Карло, за да се втурнат към новата гореща дестинация - Доброславци. Бърни Екълстоун, президентът на F1, ще се появи с личния си джет на летище София, за да даде благословията си.

След като България беше удостоена с височайша визита от Абу Даби, разменени бяха протоколи и подобни документи, пистата вече не изглеждаше мираж, а възможност.

Заминах за почивка спокоен. Дори новото рекламно послание на България Magic Lives Here, макар и директно адаптирано от това на Дисни (Where Magic Lives), щеше да си дойде на мястото.

Не мина и ден, а тъмни облаци се надвесиха над почивката ми - беше се случила онази случка. Имейл убиец започна да броди из медиите. Йеремиев плач навлажни лицата на някои. Каква стана тя, каква я надробихме - че онзи ден заспахме спокойни (с изключение на жителите на Доброславци, които извадиха изпод дюшека стари нотариални актове, за да парцелират земите). Възможно ли е арабската доларова буря да ни подмине?

За щастие с песен на уста навлизаме в първата работна седмица след отпускарския август. "Пред нас са блеснали житата" в най-скоро време ще е "пред нас е блеснал пустинният пясък". Спокойно, писта ще има.

Само аз знам как се справих с две безсънни нощи, когато изграждането на пистата беше поставено под въпрос. Тогава ми хрумнаха някои гениални идеи. Нали знаете - като се отвори инвестиционното кранче и арабската доларова река потече, ти просто трябва да я насочваш, за да облагородиш и други райони. Трябва да започне работа по следните проекти:

Рали “Дакар” става рали “България”

Инфо за проекта: така или иначе ралито загуби славата си от годините, в които се провеждаше по маршрута Париж-Дакар. В ралито, истинско изпитание на човешката издръжливост, основно участват мотори, автомобили, камиони. Те се движат по различен терен - от пустинни пясъчни дюни до кални или сухи каменисти местности. След трагедията в Африка през 2008 (четирима френски граждани и трима мавритански войници загинаха преди старта), ралито беше преместено в Аржентина и Чили.

Тази година за втори път ще се проведе и ралито "Силк Уей" по отсечката Сочи - Санкт Петербург, нещо като генерална тренировка за "Дакар".

Как да се реализира в България? Имаме две възможности - или да направим като руснаците вариант на "Дакар", докато придобием популярност, или просто да се опитаме да изместим Аржентина и Чили като оригиналното рали Дакар се премести в нашата страна. Естествено, ние ще изберем втората. Където се налага ще бъдат изградени пясъчни дюни, каменисти и кални местности.

“Тур дьо Франс” става “Тур дьо Булгари”

Инфо за проекта: Дори заради испанския колоездач, който спечели обиколката за трети път, състезанието трябва да се премести. България може да предложи по-интересни маршрути. Време е да се договорим със Световния колоездачен съюз, преди другите да са се усетили. Няма как на колоездачите да не им е писнало да обикалят Италия, Франция и Испания. Време е за нещо неочаквано.

Как да се реализира в България? Не са необходими особени инвестиции. Пътища имаме, само трябва да изберем подходящ маршрут. Ако всичко върви по план, след година-две ще сме готови. На ишлеме ще шием и жълтите фланелки.

България става домакин на световното по крикет

Инфо за проекта: това е сложно занимание. Дори и да оставим настрана убийството на треньора на Пакистан преди три години и стрелбата срещу отбора на Шри Ланка, крикетът става все по-опасен за провеждане в страните, които го практикуват. А това е един от най-популярните спортове в държави, които изпращат малко туристи в България - Индия, Австралия, Южна Африка, Нова Зеландия, Шри Ланка.

Следващата година световното първенство по крикет ще се проведе в три държави (Индия, Бангладеш и Шри Ланка). Очевидно е, че важните клечки в ICC (международното тяло, което регулира крикета) търсят нови начини за развитие на играта. Пренасянето й в България ще бъде новаторско, а и ще доведе нов туристопоток.

Как да се реализира в България? Трябват ни поляни, а ние имаме такива. Ще бъдат изградени трибуни и всичко е готово. Поляните не е задължително да бъдат огромни - 150 на 150 метра вършат работа. Различни статистики определят Индия като една от десетте най-големи икономики в света. Ако се заиграем с индийците, инвестициите ще дойдат бързо.

Възможности има още - домакинство на световната купа по ръгби; създаване на авиошоу като това в Бурже или Фарнбъроу; домакинство на голямото плавателно състезание Volvo Ocean Race (тук вече имаме връзки, състезанието ще бъде в Абу Даби през 2011-2012) и т.н. Възможностите за България са неограничени. Някои биха казали, че се ражда един нов Картаген на световната спортна карта, очакват ни пунически войни с доминантните сили, но ние ще победим. Нали вярвате в това?