Финландецът Валтери Ботас се оплака от непоносимата жега по време на състезанията от Формула 1 през този сезон и смята, че роля в това играят новите гащеризони на Мерцедес. Както е известно, шампионите при конструкторите "боядисаха" всичко в черно в подкрепа на социалното движение "Black Lives Matter".

Ботас каза, че е загубил три килограма в 66-те обиколки в Австрия в неделя.

"През тази година е още по-топло в болида", каза финландецът, който се оплака по отборното радио за непоносимата жега с новите гащеризони.

"Ясно е, че сменихме цветовете ни за този сезон. Ясно е също така, че черното привлича повече жегата, особено когато сме изложени директно под слънчева светлина. Конкретни числа и факти относно температурите при черно и бяло не мога да ви кажа, но тази година определено е далеч по-топло в болида.

"Освен всичко, през за този сезон има нови стандарти за гащеризоните. Те са по-плътни и бельото също е по-плътно. Не знам това какъв ефект точно има. От всички пилоти аз съм ако не този в най-добра форма, то един от най-добре подготвените, така че мога да нося на много. Но определено не изпитвам комфорт. Има много за подобряване".

Стратегическият директор в отбора Джеймс Воулс каза след първото състезание миналия месец в Австрия, че новите краски не влияят на самия болид.

"Не виждаме никакви разлики в температурата на основните системи на болида след външните промени в цвета", каза той.