Пилотът на Ферари Фернандо Алонсо изпълни заканата си и спечели домашното Гран При на Испания и по този начин записа втора победа от началото на сезона. Публиката в Барселона горещо подкрепяше своя любимец, а в край на последната 66-ата обиколка буквално пощуря. Маршалите на пистата побързаха да дадат на победителя испанския флаг, докато Кими Райконен (Лотус) и Фелипе Маса прекосяваха финалната линия съответно на второ и трето място.

Световният шампион от Ред Бул Себастиан Фетел и неговият съотборник останаха четвърти и пети, като в нито един момент от състезанието не бяха в състояние да се конкурират с темпото на лидерите.

Стартът на „Каталуния“ бе белязан изцяло в опитите на пилотите да пазят гумите си, а Ферарита бяха над всички в това отношение. В първия завой Фетел успя да се намести между двата Мерцедеса на Нико Розберг и Люис Хамилтън, ала блестяща маневра от външната страна на Алонсо го изпрати на третото място пред британеца и Кими Райконен.

Розберг запази лидерството и след първите спирания в бокса, но все по-ясно ставаше, че основният му съперник ще бъде не намиращият се зад гърба му Фетел, а испанският пилот на Ферари. Алонсо успя да мине през бокса една обиколка преди Фетел и по този начин го измести от второто място.

В 12-ата обиколка изнемогването на Розберг бе повече от видно и Алонсо го задмина точно след старт-финалната права. Оттам насетне той необезпокояван започна да трупа преднина, а битката бе за местата зад него.

След ранното отпадане на Ромен Грожан заради проблем със задното окачване, отново Райконен трябваше да спасява честта на Лотус и се справи повече от добре. Финландецът се справи с Фетел в 33-ата обиколка и дори поведе състезанието за няколко обиколки при вторите спирания, но преднината от му от няколко секунди не се оказа достатъчна.

Постпенно обаче Ледения насочи вниманието си към връхлитащия откъм гърба му Фелипе Маса. Бразилецът започна състезанието от 9-о място заради вчерашното си наказание, ала темпото му бе непосилно за пилотите пред него. Райконен обаче успя да се справи с непрестанните му атаки и защити второто си място.

В крайна сметка уикендът не завърши толкова добре за двата Мерцедеса, като Розберг успя да финишира шести, докато Хамилтън остана извън зоната на точките с 12-о място.

Гран При на Испания – класиране в топ 10:

1. Фернандо Алонсо, Ферари

2. Кими Райконен, Лотус

3. Фелипе Маса, Ферари

4. Себастиан Фетел, Ред Бул

5. Марк Уебър, Ред Бул

6. Нико Розберг, Мерцедес

7. Пол ди Реста, Форс Индия

8. Дженсън Бътън, Макларън

9. Серхио Перес, Макларън

10. Даниел Рикардо, Торо Росо

 

Класиране при пилотите след Гран При на Испания (5-и кръг):

1. Себастиан Фетел, Ред Бул – 89 т.

2. Кими Райконен, Лотус - 85

3. Фернандо Алонсо, Ферари - 72

4. Люис Хамилтън, Мерцедес – 50

5. Фелипе Маса, Ферари - 45

6. Марк Уебър, Ред Бул - 42

7. Пол ди Реста, Форс Индия - 26

8. Ромен Грожан, Лотус - 26

9. Нико Розберг, Мерцедес - 22

10. Дженсън Бътън, Макларън – 17

 

Класиране при конструкторите след Гран При на Испания:

1. Ред Бул – 131 т.

2. Ферари - 117

3. Лотус - 111

4. Мерцедес - 72

5. Форс Индия - 32

6. Макларън - 29

7. Торо Росо - 8

8. Заубер - 5