Пилотът на Ферари Фернандо Алонсо спечели втора поредна квалификация и след Гран При на Великобритания ще стартира от първа позиция и в състезанието за Голямата награда на Германия. Испанецът успя да изпревари Себастиан Фетел и Марк Уебър от тима на големия съперник Ред Бул. Австралиецът обаче бе наказан с 5 места за утрешния старт заради смяна на скоростна кутия и ще стартира от 8-а позиция.

В тежките дъждовни условия Алонсо направи най-добрата си обиколка в третата част от квалификацията за 1:40.621 минути, като бе по-бърз от действащия световен шампион Фетел с почти половин секунда. Така се затвърди мнението на много специалисти, а и на голяма част от тима на Ферари, че техния болид работи много по-добре на мокра писта.

Четвърто време даде Михаел Шумахер с Мерцедес, а пети се нареди сънародникът му Нико Хулкенберг (Форс Индия). Пастор Малдонадо от Уилямс прекъсна негативната си серия в квалификациите се класира шести.

Разочароващо бе представянето на болидите на МакЛарън, като Дженсън Бътън и Люис Хамилтън записаха съответно седми и осми резултат, но и двамата бяха по-бавни с 4 и повече секунди от лидера Алонсо.

Челната десетка бе допълнена от Пол ди Реста (Форс Индия) и Кими Райконен (Лотус). Двамата обаче няма да се възползват от наказанието на Уебър за утрешния старт и ще започнат с непроменени позиции в стартовата решетка.