Испанският пилот на Рено Фернандо Алонсо бе най-бърз в последната свободна тренировка преди днешната квалификация за утрешния старт от Формула 1 за Голямата награда на Монако.

Алонсо показа класа на най-бавната писта в календара и записа най-добро време - 1:15.164 минути, изпреварвайки лидера в класирането при пилотите Дженсън Бътън от тима на Браун GP, който бе по-бавен с 0.069 секунди. Пилотът на Макларън-Мерцедес Хейки Ковалайнен даде трето най-добро време, а четвърти остана бразилецът Рубенс Барикело.

Алонсо показа, че трасето в Монако отговаря на неговия стил, тъй като той печели на тази писта на два пъти в последните три години. Бътън пък спечели четири от първите пет старта за сезона и води на Барикело в класирането при пилотите с 14 точки. Фелипе Маса даде пето време в днешната тренировка, неговия съотборник във Ферари Кими Райконен остана шести, а световният шампион Люис Хамилтън, който спечели миналата година в Монако, даде седмо най-добро време. Англичанинът имаше леки проблеми и трябваше да влиза в пит-а, тъй като се удари леко в стена и повреди предното си крило.