Международната автомобилна федерация (ФИА) заяви, че дизайнът на задното крило на Мерцедес не нарушава правилника във Формула 1.

Новият болид на базирания в Бракли тим предизвика интереса на останалите отбори със своята система за отвеждане на въздушното течение чрез задното крило на своя болид. Според съперниците на Мерцедес това става благодарение на вентилационни отвори, които се задействат при движението на горните елементи на крилото в следствие на активирането на DRS. Така въздухът преминава през крайните плочи и над главното крило, като по този начин увеличава скоростта на автомобила в правите отсечки.

От ФИА обаче обявиха, че дизайнът на елемента не нарушава регулациите във Формула 1. „Някои тимове изразиха съмненията си, защото мислеха, че подобни системи са забранени. Е, те не са“, заяви ръководителят на техническия департамент на Формула 1 Чарли Уитинг. „Всичко произтича от това, че инженерите още не могат да се ориентират добре в правилника. В началото на миналата година те се опитаха да постигнат подобен ефект, но чрез различни средства. Тогава обмисляха за всмукателен отвор, който да взаимодейства с окачването на болида. Ние обаче отхвърлихме идеята, защото предназначението на окачването е съвсем друго – да предпазва автомобила от неравности по трасето“, добави Уитинг.