Най-емблематичните автомобили за последните 80 години - 15 модела, които са оказали най-голямо влияние върху автомобилната индустрия

Изданието Business Insider избра най-емблематичните автомобили на всяко десетилетие, започвайки от 40-те години на миналия век.

За да попадне в тази класация, колата трябва да отговаря на няколко основни изисквания – да е оказала влияния върху индустрията, да е историческа важна и да е много популярна по своето време.

1940 Willys-Overland (Jeep)

Едва ли някой ще си зададе въпрос за причините тази машина да попадне в списъка. Все пак именно Willys е прародителят на съвременните „джипове” – име, което вече се е превърнало в нарицателно.

1940 Ford F-Series

Още една легенда, която неизменно е най-продаваният модел в САЩ от 1980 г. Очаква се през 2017 г. пикапът да стане и най-успешният автомобил в света, като от него да бъдат продадени около 1 млн. бройки.

1950 Citroen DS

Citroen DS носи прякора „Богиня”, който обяснява всичко. Един невероятно прогресивен за своето време автомобил, който се счита и за най-добрата френска кола в историята. Хидропневманично окачване, дискови спирачки и завиващи фарове – през 50-те години на миналия век никой друг не може да се похвали с такива технологии.

1950 Chevrolet Corvette

Първият Corvette се появява през 1953 г., като производството на модела стартира с откритата версия. Икона на своето време и дизайн, заради който мястото на тази кола в списъка е задължително.

1960 Volkswagen Beetle

„Бръмбара” е първият народен автомобил, като той е създаден от Фердинанд Порше и придобива огромна популярност не само през десетилетието на своето излизане, но и в цялата история. От модела са продадени 21 млн. бройки.

1960 Ford Mustang

Още една легенда на американските спортни коли Mustang. Първият масъл-кар дебютира през 1964 г. на изложението в Ню Йорк, където е показан кабриолет с 271 к.с. Автомобилът набира популярност, а след участието си във фирма „Булит” със Стив Макуин се превръща в легенда. Моделът от 70-те години се оказва провал, но следващите поколения го връщат на върха.

1970 Honda Civic

По врема на кризата за гориво на пазара в САЩ се появява нов герой – малък, но надежден японски хечбек със скромен мотор, който бързо успява да се пребори с огромните американски автомобили с многолитрови двигатели. Civic бързо завоюва популярност, а на пазара вече е 10-ото му поколение.

1970 Lamborghini Countach

В Европа по същото време дебютира Lamborghini Countach, чийто дизайн е дело на Марчело Гандини. Машината получава V12 двигател и отварящи се нагоре врати. Не просто автомобил, а културен феномен и мечта на всяко малко момче по света.

1980 Dodge Caravan

Caravan, както и близнакът му Plymouth Voyager, са първите пътнически миниванове, разработени специално за големи семейства. Той се появява през 1983 г., като се продава и до ден-днешен, въпреки че купувачите на миниванове все по-често се насочват към кросоувъри.

1980 Lexus LS400

Седанът LS се появява в края на 80-те години, като е сред първите модели в света с регулируема в две посоки кормилна колонка с вградена в нея въздушна възглавница. Има автоматично затъмняване на огледалото в салона, електрическо регулиране на седалките, предпазни колани с памет, а също така и вграден телефон и аудиосистема Nakamichi.

1990 Ford Explorer

Ford Explorer оказва най-голямо влияние на развитието на сегмента на всъдеходите, като слага край на популярността на комбитата като най-удобни и практични автомобили за семейството. Големият багажник се съчетава с отлична проходимост, но без имиджа на „работна машина”, присъщ за пикапите.

1990 McLaren F1

Легендарната суперкола дълго време беше най-бързият сериен автомобил на планетата. Това е една от първите машини, за която е използван карбон. Оборудвана е с V12 мотор, позволяващ ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,2 секунди и максимална скорост от 372 км/ч.

2000 Toyota Prius

Този автомобил се появява в периода, когато най-популярни на пазара са всъдеходите. Той е „зелен” по времето, когато това не е популярно и разчита на загадъчната по това време хибридна технология. Благодарение на нея е не само екологичен, но и пести гориво. До момента са продадени над 6 млн. бройки от модела.

2000 Porsche Cayenne

Нещо, което през годините изглеждаше невъзможно – всъдеход от Porsche. Именно този модел обаче извади германската компания от кризата. В момента Cayenne е вторият по популярност модел на Porsche (първият е другият кросоувър на марката – Macan).

2010 Tesla Model S

Първият масов електромобил, чието име вече е познато на всеки. Tesla доказа, че кола на батерии може да бъде стилна и бърза, както и че с нея вече може да се изминават сериозни разстояния, без да се налага презареждане.