Легендарният бивш страж на Манчестър Юнайтед Петер Шмайхел бе в България, и даде ексклузивно интервю за Гонг. В него Шмайхел сподели много интересни неща, а говори и за Димитър Бербатов и неговия престой в Манчестър Юнайтед.

„Бербатов е фантастичен играч, гледал съм го много, казвал съм го и преди, и още мисля същото. Сега си спомням, че правих интервю със Сър Алекс точно през септември, когато подписваше с Бербатов. Попитах какво го е накарало да преследва подписа на Бербатов толкова горещо. Тогава той ми обясни, че го взима, тъй като Манчестър е бил предвидим, с играта си само по крилата. Затова е искал Бербатов, който да направи нещо различно, да има опции, с игра през центъра на нападението. И той се справи страхотно, пожъна успех в Юнайтед. Вкара много голове, и бе удоволствие да го гледам. За негово съжаление, отборът се развива, сега си има Рууни, Ван Перси,“ каза пред Гонг Шмайхел.

Петер Шмайхел е в България по покана на Глобул, а ето какво още сподели пред Гонг легендата на Юнайтед:

Бил сте в България на няколко пъти преди. Харесва ли ви тук?

Пристигнах днес, така че нямах време да разгледам. Всички казват, че съм бил тук и преди, но това не е така. А, да, точно така. Бях тук преди, с трофея на Шампионската лига. Дори бях с баща ми. Да, много ни хареса тук!

Работите като посланик на Манчестър Юнайтед от известно време? Имате и ангажименти за датската телевизия и ББС, както и други телевизионни изяви. Как се развиват тези кариери? Коя ви харесва повече?

Чувствам страхотна привилегия, че мога да работя толкова различни неща, и да опитвам толкова нови неща. Много обичам работата си за Манчестър Юнайтед. Пътувам по най-различни места из света, където всички обожават клуба. Истината е, че като играч посещаваш същите места, но реално не се виждаш с никой, не виждаш нищо. Приоритетите ти са винаги насочени към футбола.

Искате ли да се занимавате с треньорска работа? Мислил ли сте по този въпрос?

Това е просто от онези неща, за които всеки бивш футболист мисли, че трябва да се пробва. Че ще може да реализираме идеите, които имаме. И ще постигаме резултати. Но след седмица като последната, когато Ди Матео бе уволнен, Марк Хюз бе уволнен, това ми напомня защо още не го правя. Трябва на момента да имаш нужните резултати. А аз искам да градя, това е, което ме привлича. Но сега никой не ти дава време - 2 или 3 години, за да градиш. Засега, по-разумното в мен ме държи далеч от тази работа.

Имали сте музикално студио в дома си, през 1996 година сте записал сингъл в Дания за Евро 1996 година. Защо се отказахте от музикалната кариера?

Вече го нямам. Истината е, че не го бях поглеждал с години. Бяха останали части от него. От онези дни дори разглеждах какво е останало, за да мога да видя какво мога да изхвърля. Имаше един човек, който искаше да вземе всичко. Искаше да го пусне в един от сайтовете за търгове. Отказах се от тази работа, защото ми отнемаше всяка свободна минута.

Изгледахте двубоя на Манчестър Юнайтед в средата на миналата седмица в Турция. През 1993 година бяхте елиминирани именно от Галатасарай. Защо е толкова трудно на Юнайтед срещу този тим?

Трудно е заради атмосферата, дори и за най-опитния футболист. Атмосферата е хубава, но трябва да можеш да се абстрахираш от всичко казано и написано преди този мач. Но това е голям тест. Радвам се, че толкова много млади играчи взеха участие в този мач, защото това е голям опит за тях. Със сигурност ще има положителен ефект. Арогантно би било да кажем, че този мач не означава нищо за нас. Но имахме пълното право да експериментираме с тима. А можеше и да спечелим мача.

Харесва ли ви Манчестър Юнайтед от началото на сезона? Играта на отбора, новите попълнения?

Очевидно, Ван Перси е футболист, който може да реши всеки един мач. В другите отбори привличат футболисти от Испания, други страни, а като дойдат март, април май месец, те вече нямат въздух. Ван Перси е играл осем години за Арсенал, той е опитен, знае колко тежка е Висшата лига, колко тежък месец е март. Той ще продължи да държи това ниво през целия сезон, а не само в началото. Ник Пауъл е фантастичен талант, Кагава е много интересен футболист, но за негово нещастие се контузи. Но започна добре, сега ще почине, ще помисли какво означава Висшата лига, и след това ще се хвърли отново в нея. Ще се върне по-силен.

Нека да поговорим за Бербатов. Какво мислите за него като играч и за периода му в Манчестър Юнайтед?

Бербатов е фантастичен играч, гледал съм го много, казвал съм го и преди, и още мисля същото. Сега си спомням, че правих интервю със Сър Алекс точно през септември, когато подписваше с Бербатов. Попитах какво го е накарало да преследва подписа на Бербатов толкова горещо. Тогава той ми обясни, че го взима, тъй като Манчестър е бил предвидим, с играта си само по крилата. Затова е искал Бербатов, който да направи нещо различно, да има опции, с игра през центъра на нападението. И той се справи страхотно, пожъна успех в Юнайтед. Вкара много голове, и бе удоволствие да го гледам. За негово съжаление, отборът се развива, сега си има Рууни, Ван Перси. А сега Бербатов е във Фулъм, където се представя страхотно.