Аматьорски футболист претърпя сериозна травма, след като фойерверк, хвърлен от фен на терена, избухна в ръката му. Инцидентът се случи в събота вечер, след края на мача от Четвърта дивизия на Провинциалната лига на Западна Фландрия между KSCT Менен и SK Зилебеке.

След последния съдийски сигнал, фен на KSCT Менен реши да отпразнува победата на своя отбор по безразсъден начин, хвърляйки фойерверк на терена. Един от играчите се опитал да махне фойерверка от тревата, но той избухнал в ръката му. Според местните власти, това се е случило в момента, в който играчът е вдигнал опасното устройство, за да го отстрани от терена.

Раните на футболиста се оказаха тежки. Той загуби напълно един от пръстите си, а други два бяха частично ампутирани. Фойерверкът, който предизвика инцидента, е от типа "Cobra 6" – изключително мощно и опасно устройство, което е забранено за употреба в много страни именно поради високия риск от инциденти.

Местната полиция бързо идентифицира лицето, отговорно за инцидента. Запалянкото, който хвърлил фойерверка, е 21-годишен мъж от град Вевелгем. Той е разпитан от полицията и е съставен доклад за непреднамерено нападение и телесна повреда.
Говорител на полицията заяви: „Подозираме, че играчът е опитал да премахне фойерверка от терена, когато той избухнал в ръката му.“ Мъжът е освободен след разпита, а прокуратурата ще реши дали ще предприеме допълнителни действия срещу него.

Полицията е предала доклад и на съдията на мача, който може да отнесе случая до Белгийската футболна асоциация. Възможно е запалянкото да получи забрана за посещение на футболни срещи, както и други санкции.

Инцидентът повдига сериозни въпроси относно сигурността на футболните мачове и безразсъдното поведение на част от феновете, които с действията си застрашават живота и здравето на участниците на терена.