Бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър е заподозрян в усвояването на 2 млн. евро, за да помогне на Катар да спечели домакинството на Световното първенство през 2022 година.

Тази сума е била преведена на фирма, която е управлявана от големия син на Уорнър от името на компания принадлежаща на Мохамед Бин Хамам, който е бивш член на ФИФА от Катар.

Парите са платени за "оказване на професионални услиги от 2005 до 2010 година".

Организационният комитет на Мондиала през 2022 година отрича да има съпричастност в предаването на парите на Уорнър.

"Организационният комитет на световното първество по футбол през 2022 година строго се е придължал към регламента на ФИФА и е действал в съответствие с етичния кодекс. Никой от сътрудниците на комитета не знае за осъществяването на сделка между частни лица", се казва в изявление на комитета.

"Това са пълни глупости. Нямам никаква връзка с катарската страна", коментира самият Уорнър пред британският Гардиън.

От ФИФА също се разграничиха от скандала.

"ФИФА няма да коментира публикацията на The Telegraph. Но всяко доказателство може да бъде подадено в Етичния комитет на ФИФА за бъдещо разследване“, се казва в официалното становище на световната футболна централа.

Британски политици поискаха от ФИФА да се предприеме разследване и ако се докаже корупционната схема Катар да не е домакин на Мондиала през 2022 година.