Бившият футболист на Ливърпул Майкъл Оуен направи шокиращи за мнозина разкрития във връзка с отношението на клуба към своята икона и легендарен бивш капитан Стивън Джерард. От новата автобиографична книга на Оуен – озаглавена Reboot – става ясно, че мърсисайдци са искали да се отърват от бележития полузащитник две години преди трансфера му в Лос Анджелис Галакси през 2015 година.

Пътищата на Джерард и Оуен винаги са били тясно свързани на „Анфийлд”, като полузащитникът прави прехода от клубната академия към първия тим само година след Оуен. Всъщност той подписва първия си професионален договор 11 месеца след носителя на Златната топка за 2001 година.

През 2004 година Оуен пое към Реал Мадрид, докато Джерард остана верен на  родния си тим, като същото лято отказа солидна оферта от Челси. Едва в края на своята кариера халфът опита приключение зад граница, като направи един сезон с ЛА Галакси в МЛС, след което окачи бутонките и се посвети на треньорството.

Според Оуен този последен ход на Джерард като играч обаче е бил продиктуван от клуба, а не толкова от личното му желание за ново приключение. „В случая на Джерард жестоко се съмнявам, че той искаше да си тръгне и да играе в Щатите през 2015 година”, написа Оуен в своята книга.

„Чух, че клубът всъщност е искал да го махне две години по-рано. Сигурен съм, че той би предпочел да завърши кариерата си като футболист на Ливърпул, макар и с цената да участва в много по-малко мачове, докато не стигне етапа да бъде интегриран в треньорския щаб.”

„Последното се случи много по-късно. Вместо това, защото той се превърна в такъв символ и имаше такава мощ, вярвам, че беше принуден да си тръгне в краткосрочен план. Стивън беше станал по-голям от клуба”, заключава Оуен.