В края на тази есен българските футболни фенове се върнаха към едно добре познато занимание – да гледат евротурнирите по телевизията, а не на стадиона. Така ще бъде и идното лято, когато плазмите на запалянковците ще прегреят от мачовете на Европейското. Няма защо да бият път до Австрия или Швейцария, защото българският национален тим няма да е там.

И тази година клубовете ни се представиха ужасно в евротурнирите. Левски се засили за Шампионската лига, но бе свален още на първата спирка от финландския Тампере. ЦСКА мина много трудно през кипърския Омония, но преклони глава пред френския средняк Тулуза. Литекс игра най-много мачове в Европа поради простата причина, че започна от първия предварителен кръг. След разходките срещу малтийския Слиема и албанския Беса нещата за ловчанлии се изясниха още след изтеглянето на следващия им съперник – Хамбургер. Е, поне капитанът на Литекс Роберт Попов стана единственият футболист разписвал се във вратата на тима от немското пристанище в тазгодишното участие на германците в УЕФА. Както се казва – като няма риба, и ракът е риба. Поздравления за Локо София, които записаха престижна, но недостатъчна победа срещу френския Рен.

Ако избягаме обаче от нашите си футболни страсти, 2007-ма безспорно бе годината на Милан и Кака.

За „росонерите” твърдо важат думите на Станимир Стоилов от началото на този месец, че „не ги интересуват някакви дребни купи и титли”, пък били те и в Италия. Машината на Карло Анчелоти обра абсолютно всички възможни международни клубни трофеи – Шампионката лига, Суперкупата на Европа и Междуконтиненталната купа.

Бразилският магьосник Рикардо Исаксон Лейте дос Сантос или просто Кака озаменува блестящия си сезон със Златната топка, наградата на ФИФА за най-добър в света и аналогът й на английското списание „Уърлд Сокър”. Като мимоходом грабна и титлата на „Копа Америка”. Но нека да караме по ред.

Първо през май в Атина, водени от гениалния Кака, италианците грабнаха най-престижният трофей, без много, много да се притесняват, че играят срещу най-кошмарния си съперник Ливърпул и на най-кошмарното си място – Балканите. Именно тук (в Истанбул) и именно срещу „мърсисайдци” преди две години „росонерите” допуснаха да им върнат 3 гола за едно полувреме и след дузпи загубиха спечеления финал за Шампионската лига. Този път обаче татко Карло Анчелоти си бе научил урока и демонстрира на колегата си Рафа Бенитес, че чудесата стават само по веднъж в живота – 2:1 за Милан и 7-ма шампионска титла на Европа в колекцията на италианците.

През август в ръцете на Силвио Берлускони попадна и Суперкупата на Европа. Финалът срещу Севиля обаче бе помрачен от смъртта на футболистта на „андалусийците” Антонио Пуерта. Испанският национал колабира на терена по време на мача от първия кръг на Примера дивисион срещу Хетафе и по-късно почина в болница. 22-годишният халф получи сърдечен удар и не успя да излезе от състояние на кома. В тягостната атмосфера на стадион „Луи ІІ” в Монако Милан би испанците с 3:1, а след мача Анчелоти посвети трофея на Пуерта.

В края на годината „росонерите” хапнаха и черешката на тортата – Световната клубна купа, след като на финала в Йокохама биха аржентинския Бока Хуниорс с 4:2. По този начин Милан стана отборът с най-много подобни трофеи в света – 4.

Вторият по сила трофей в Европа – купата на УЕФА за втора поредна година остана в Севиля. „Андалусийци” стигнаха по инерция до финала, където трудно биха сънародниците си от Еспаньол с дузпи. Противоречивият им сезон включващ още купата на Краля в Испания, смъртта на Пуерта и изненадващото напускане на архитекта на успехите им Хуанде Рамос все пак приключи щастливо за тях – в края на годината Севиля отново бе на върха на световната клубна ранглиста.

В Англия Манчестър Юнайтед се върна на трона след двегодишното царуване на Челси и Жозе Мауриньо. Последният за пореден път не успя да изведе „сините” от Лондон до европейския връх и още след отпадането им на полуфинала от Ливърпул в Шампионската лига се заговори, че чичко паричко на „Стамфорд Бридж” – Роман Абрамович, ще разкара надутия португалец. Спечелените два трофея в родината на футбола – Купата на Футболната асоциация и Купата на Лигата въобще не стоплиха сърцето на руския евреин. Губернаторът на Чукотка би шута на Специалния още след първия мач на „сините” от Лондон в Шампионската лига, след като не успяха да бият у дома отбора от полярния кръг Розенборг.

Юнайтед и сър Алекс пък със сигурност ще искат 2007-ма да се повтори и догодина. След двугодишно колебание и подмяна на част от „старите” муцуни шотландецът извади нови козове от ръкава си и „черевените дяволи” отново са страшилище не само на Албиона, но и в Европа.

В Испания Фабио Капело върна титлата на „Бернабеу” след тригодишна пауза и за награда бе уволнен от треньорския мостик на Реал Мадрид. „Кралете” бяха най-постоянни през сезона в Примера и в края на инфарктната кампания изпревариха кръвния враг Барселона по най-болезения начин – двата тима завършиха с еднакъв брой точки в класирането, но Раул размаха трофея пред фонтана „Сибелес” заради предимството на „белите” в преките двубои с „каталунците”. Сезонът в испанската първа дивизия ще се запомни и с пълното легитимиране пред света на Лео Меси. Нисичкият халф на Барса обаче показа, че освен гениален е и много малък човек. След като излъга половината отбор на Хетафе и вкара, аржентинецът се разписа и с ръка в края на сезона, за да не се отличава по нищо от идола си Диего Армандо Марадона.

Заминаващата си година в Бундеслигата ще се запомни най-вече с тоталния крах на най-големия клуб в Германия – Байерн Мюнхен. За пръв път от много време насам тимът не успя да влезе в тройката, а оттам и в Шампионската лига. За „баварците” остана „чистилището” – Купата на УЕФА, но както са тръгнали в турнира този сезон, нищо чудно да спечелят трофея, който досега нямат във витрината си. И в Немско шампионатът се реши в последния кръг, като от трите замесени отбора – Щутгарт, Шалке и Вердер, най-щастливи се оказаха „швабите”. След това обаче бившият тим на Краси Балъков показа, че спечелването на Сребърната салатиера е само моментен проблясък. Клубът от града на Мерцедес бе разнебитен в Шампионската лига, а и у дома нещата не вървят добре.

След като спечели служебно титлата в италианската Серия А, Интер успя да дублира успеха си през 2007-ма, но вече на зеления терен. Манчини и неговия тим обаче показаха, че слабата конкуренция у дома, ги прави тотални гастрольори в Европа – само осминафинал в Шампионската лига и отново надежди.... за следващото участие на „нерадзурите”. Насилието отново властваше на Апенините, като първенството бе дори пред прекратяване.

Нищо интересно не се случи във Франция. По традиция Лион пак спечели титлата – 6-та подред. Това вече не е новина. Май на любителите на футбола там вече взе да им писва. Но не и на лионци. Догодина по-това време пак ще пишем за тях и за седмата им поредна титла.

Тази година бяха и решителните битки за класиране на Европейското в Швейцария и Австрия. Нас пак няма да ни има там, от което на организаторите едва ли им дреме много. Виж липсата на Англия си е сериозен финансов удар за Австрия и Швейцария. „Поданиците на кралицата” счупиха тъпомера, като в решителния си за класиране мач паднаха у дома от правещите планове за европодготовка хървати. Английският селекционер Стив Макларън най-накрая бе разкрит и изритан. Сигурно феновете на Албиона са съгласни да пропуснат един голям футболен форум, само и само мениджърът с вид на пияница от английски пъб да не ги тормози с присъствието си. Всички останали от фаворите ще бъдат догодина на Европейското. Пак казваме – без нас. Но пък и ние отдавна не сме фаворити.

Айде, както се казва: догодина, до амина. Да сме живи и здрави, да са живи и здрави и еврограндовете. Че ако чакаме нашите, ще умрем от скука.