Легендарният вратар на Манчестър Юнайтед Петер Шмайхел говори на дълго за представянето на Димитър Бербатов с екипа на „червените дяволи”. Датската легенда в момента е на посещение в София, където е част от инициативата, позволяваща трофеят от най-комерсиалния турнир в Европа – Шампионската лига, да бъде зърнат от хиляди фенове на играта.

Шмайхел заяви, феновете на Юнайтед тепърва ще видят най-доброто от Бербатов, като сподели, че постигнатото от българина до момента на „Олд Трафорд” е „фантастично”.

Ето какво сподели Петер Шмайхел пред журналистите пред Народния театър „Иван Вазов”, където се проведе мероприятието:

Мисля, че Бербатов играе добре, доста добре, но има какво още да покаже. Ние трябва да проявим търпение, като фенове на Манчестър Юнайтед, тъй като съм сигурен, че този футболист ще помогне много отбора. Нека да му дадем време да се развие, тъй като това не е лесно в клуб като Манчестър Юнайтед.

В момента, в който минеш през вратата, слагаш още 25 килограма върху себе си – голяма е отговорността и бремето да играеш за този тим. Ако един играч не е достатъчно силен, той ще подаде под тази тежест и ще се сгромоляса. Нужно е време да се адаптиращ към това нещо. Всеки път като излезеш на „Олд Трафорд”, те наблюдават около 76000 души. Това е невероятна отговорност.

Публиката изисква високо качество на играта и представянето на всеки един футболист от отбора. Но от феновете ще получиш нужната подкрепа и разбиране доста дълго време. Не мисля, че това може да се случи, в който и да е друг клуб в света.

В същото време, Бербатов допринася и развива играта на Манчестър Юнайтед в едно друго измерение. Сега, след като Кристиано Роналдо вече не е част от отбора, Бербатов става все по-важен, тъй като ни трябват нови начини на игра.

Това, което виждам аз, когато играе Бербатов е – един много добър индивидуален играч, който е направен за този отбор. Стана част от Юнайтед във възможно най-подходящия момент. Това най-точният човек за нас в момента. Няма значение дали е бърз или бавен, за което го критикуват и медиите на Острова. Той трябва да гради играта ни в центъра на терена. Имаме много бързи играчи по крилата, това е достатъчно добре за нас. Те могат да играят и в средата. Именно това прави Юнайтед толкова велик отбор, вариативността в играта, с която разполагаме, ни прави изключително труден противник.

Това, което е направил Бербатов досега за Юнайтед е фантастично. Искам да повторя това още веднъж. Мисля, че през този сезон всичко ще си дойде на мястото за него и за отбора.

Петер Шмайхел говори и за сина си – Каспер и за това дали последният ще успее да се измъкне от сянката на бащата си:

„Мисля, че синът ми направи нещо много умно, като премина в Нотс Каунти. Той отиде на място където парите не са проблем, един от най-кадърните хора в света управлява клуба – Свен Йоран Ериксон. Там се работи по план, който има времеви рамки. Каспер трябва да играе футбол и да направи свое име, а не да е „нечий син”, той получи много добра възможност да развие кариерата си както трябва. Той никога не е срещал като проблем това, че ми е син, за да каже някой, че е попаднал в моята сянка.