Вместо да накаже Майк Райли за поредната му издънка в международен мач в квалификацията АлбанияХоландия, УЕФА възнагради рефера, поверявайки му една от най-интересните срещи на старта на Шампионската лига между Милан и Бенфика.

По време на двубоя в Тирана Райли не зачете напълно редовен гол на албанците при резултат 0:0, впоследствие показа директен червен картон на Лорик Кана, а след като Рууд Ван Нистелрой отбеляза победното попадение за лалетата в продължението, английският арбитър наду свирката две минути по-рано от предварително обявеното допълнително време.

През 2004 година оплешивяващият рефер поряза на няколко пъти България в двубоя срещу Швеция на старта на Европейското първенство в Португалия.

През миналата години Майк Райли на практика лиши Левски от възможността да участва на полуфинал в турнира за Купата на УЕФА, след като показа червен картон на Седрик Бардон още в 35-тата минута на първия четвъртфинал срещу Шалке за измислено нарушение срещу Леван Кобиашвили.

Само в рамките на два месеца през тази пролет съмнения относно уменията и обективността на Райли изказаха Жозе Моуриньо, Луис Ван Гаал и звездата на Лион Жуниньо.