УЕФА обвини феновете на Ливърпул за предизвикания хаос около билетите за финала в Шампионската лига и безредиците в града-домакин Атина, възникнали впоследствие.

Ръководителят на отдела за комуникации в европейската футболна централа Уилям Гайлард публично хвърли вината върху привържениците, пристигнали от Англия.

Ливърпул загуби с 1:2 от Милан, но най-големите губещи бяха феновете, тъй като много от тях с оригинални билети не успяха да влязат на Олимпийския стадион, тъй като други с фалшиви пропуски се промъкнаха през охраната.

Докато „червените” фенове от своя страна изразиха недоволството си от организацията на събитието от страна на УЕФА, централата моментално обърна огъня към самите привърженици.

„Стадионът бе подходящ. На този стадион имаше Олимпиада, а също така тук играе мачовете си гръцкият национален отбор,” заяви Гайлард. „Да съжаление британците имат проблем с поведението. Феновете на Ливърпул са отговорни за проблемите преди, по време и след мача. Те се опитваха да прескачат загражденията, за да влязат на стадиона без билети, нещо, което не можем да толерираме. Много е лесно да кажат: Това не е футболен стадион.”

Гайлард продължи: „Привържениците на Милан нямаха такива проблеми, просто защото се държаха както трябваше.”

Говорителят призна, че проверката на билетите по входовете е била „смешна”, но подкрепи системата в Гърция, която не използва броячи на входовете и похвали работата на полицията, която е удържала сблъсъците до минимум.

„В цялата блъсканица вчера и опитите на феновете да минат през бариерите, ако на входовете имаше броячи, сигурно щеше да се стигне до трагедия,” допълни той.

Гайлард сподели съчувствието си към онези, които са се държали прилично, но са останали разочаровани, като въпреки всичко оневини УЕФА.

„Очевидно е имало честни привърженици с билети, които са спазили правилата, но заради останалите, и те пострадаха.”

„УЕФА не избра стадион с 250000 места за финала по една причина – такъв не съществува.”