Милан е новият европейски шампион! „Росонерите” спечелиха Шампионската лига и взеха реванш на Ливърпул. Италианският отбор се наложи с 2:1 на финала в най-комерсиалния футболен турнир. Тимът на Карло Анчелоти стигна до трофея с два гола на Филипо Индзаги – в 45-та и 82-та минути. Единственото попадение на сметката на „червените” бе дело на Дирк Кайт в 89-та минута.

За разлика от финала през 2005-а година, на двубоя на Олимпийския стадион в Атина властваше предпазливостта от страна и на двата състава. Първото полувреме не предложи атрактивен футбол с много голови положения, а напротив двата отбора играеха прибрано. Играта на терена бе равностойна. В 7-та минута на мача „росонерите” организираха хубава атака. Зеедорф подаде към Янкуловски, той центрира отново към холандския халф, който не се поколеба и шутира силно, ударът му обаче излезе в аут. Най-добрата ситуация за „червените” от „Анфийлд” изпусна Кайт в 36-та минута. Тогава Стивън Джерард финтира Малдини, подаде на холандеца, той шутира, но ударът му бе блокиран от Неста.

Първото попадение за футболистите на Карло Анчелоти отбеляза Филипо Индзаги в самия край на първата част. Андреа Пирло изпълни пряк свободен удар на 22 метра от вратата на Рейна, топката се отклони от рамото на Супер Пипо и спря в мрежата на Ливърпул.

Второто полувреме започна с по-сериозна настоятелност от страна на „мърсисайдци”. В 63-та минута на двубоя Стивън Джерард пропиля уникален шанс за отбора на Рафаел Бенитес. Капитанът на Ливърпул навлезе сам отляво в наказателното поле на Милан, шутира с десния крак, но Дида се намеси чудесно и хвана коженото кълбо, а Джерард пропусна най-сериозното положение за своя тим от началото на двубоя. Три минути преди това пък Пирло пропиля добра възможност за Милан. Халфът шутира от пряк свободен удар до границата на наказателното поле, но топката мина на два метра над напречната греда. В 68-та минута Рийзе стреля силно, но неточно от 22 метра. Четири минути след това отново „червените” подеха атака към вратата на Дида. Джерард шутира ниско от 18 метра отляво по нападението на англичаните, ударът му мина на половин метър от вратата.

Девет минути преди последния съдийски сигнал Индзаги направи уникален пропуск, Одо центрира, но топката мина между краката на нападателя. Минута по-късно Пипо поправи грешката си, като удвои резултата на Милан. Кака подаде перфектен извеждащ пас на тарана, който преодоля Рейна и прати топката в мрежата на Ливърпул за втори път. Макар и за кратко Ливърпул си възвърна надеждите. В 89-та минута Кайт вкара единственото попадение за „мърсисайдци” - след центриране от корнер, Агер продължи топката с глава, тя стига до холандеца, който с глава я заби в мрежата на Дида от 4 метра. С гола си нападателят върна спомените от финала през 2005-а. Тогава Милан водеше с 3:0, но съставът на Рафа Бенитес изравни и взе трофея след дузпи. Това обаче не се повтори за щастие на „росонерите”, тъй като последният съдийски сигнал дойде при резултат 2:1, а Милан заслужено си го върна на отбора от „Анфийлд”.

Милан: Дида; Одо, Неста, Малдини (кап), Янкуловски (79 – Каладзе); Гатузо, Амброзини, Пирло, Зеедорф; Кака, Индзаги (88 – Джилардино)

Ливърпул: Рейна; Финън (88 – Арбелоа), Карагър, Агер, Рийзе; Пенант, Алонсо, Машерано (78 – Крауч), Зенден (59 – Кюъл), Джерард (кап); Кайт

Голмайстори: 1:0 Индзаги 45; 2:0 Индзаги 82; 2:1 Кайт 89

Жълти картони: Гатузо и Янкуловски (Милан); Машерано и Карагър (Ливърпул)