Младият и „зелен” отбор на Борусия Дортмунд не успя да сътвори чудото и отпадна на осминафиналите на Шампионската лига. Английският Тотнъм дори съумя да накаже като гост германския тим, след като го победи с 1:0 и с общ резултат 4:0 се класира за четвъртфиналите на най-авторитетния европейски клубен турнир. През огромна част от мача „вестфалци” бяха по-дейният, търсещият отбор победата, но в крайна сметка с една добра атака в началото на втората част Тотнъм срина надеждите на лидера в германската Бундеслига за продължаване напред в надпреврата. Голът за „шпорите” дойде в 49-ата минута, след като Хари Кейн остана очи в очи с Роман Бюрки и прати Тотнъм официално напред.

В реванша Люсиен Фавър подреди "вестфалци" за ключовата битка във формация 4-1-4-1. Атаката води Пако Алкасер, а зад него бяха поставени Джейдън Санчо, Марко Ройс, Марио Гьотце и Рафаел Герейро. Диало замени мястото на Загаду в защитата от първите минути.

По подобие на първия мач в Англия, Маурисио Почетино излезе с трима централни защитници, като Тоби Алдервайрелд, Давинсон Санчес и Ян Вертонген застанаха пред Юго Лорис. Единствената промяна от първия мач бе, че Хари Кейн води атаката на английския тим, а Лукас Моура остана на пейката.


Домакините от Германия стартираха вихрено, както и се очакваше, тъй като ранният натиск трябваше да им донесе нужния първи гол в срещата. В петата минута Джейдън Санчо проби отдясно и пусна прострелно центриране в наказателното поле, а Давинсон Санчес блокира изстрела с пета на Пако Алкасер и атаката приключи. Миг по-късно полузащитата на Дортмунд прати дълга топка в наказателното, която бе адресирана за Пако Алкасер, но Марко Ройс изскочи от втора позиция и изигра от въздух с глава, но нямаше проблеми за Юго Лорис. Тотнъм започна да играе по-прибрано във Вестфалия, а в 15-ата минута Пако Алкасер овладя дълга топка зад гърба на Санчес и отправи удар от трудна позиция, но над гредата. След това асистент-съдията вдигна флага си за засада.

Пет по-късно Тотнъм създаде първото си нападение, а Бен Дейвис се пусна по левия фланг с топка в крака. Той изпрати топката в наказателното поле към Хари Кейн, но нападателят изпревари кълбото и остана пред нея. В 21-ата минута дойде първият по-опасен шанс за ДОртмунд. Рафаел Герейро върна назад отляво за Ройс,а  капитанът на Дортмунд овладя и отправи веднага удар. Топката рикошира в крака на Санчес и се вдигна нагоре, летейки опасно под напречната греда на Лорис, но французинът с невероятен инстинкт улови топката. Последва нова добра възможност за Дортмунд. Диало пусна отляво по земя за Гьотце, който бе на границата на наказателното поле. Ударът на плеймейкъра на "жълто-черните" бе слаб и защитата на Тотнъм не позволи дори топката да стигне до вратата на английския тим.

В 31-ата минута само чудото спаси Дортмунд да допусне гол. Кристиан Ериксен пусна зад гърба на защитата на домакините за Сон, а кореецът напредна сам срещу Роман Бюрки. Азиатецът отправи изстрел с десния крак, но топката премина край гредата. На повторенията обаче останаха съмнения, че Сон е в положение на засада. Две по-късно Алкасер стреля от границата на наказателното поле, но топката се отби в бранител на Тотнъм и отиде в корнер. След изпълнението на корнера Вайгъл получи повторно центриране отляво. Първо защитнкът стреля с глава, а Лорис отби. Топката се върна във Вайгъл, който стреля с крак, но ударът бе изчистен в ъглов удар. След изпълнението му Ройс бе "забравен" на дъгата и от воле стреля, но пак защитата на Тотнъм изчисти в корнер. След неговото изпълнение Марио Гьотце се освободи в наказателното поле и стреля технично, но пак Лорис изби в корнер. 

77 снимки

Mалко по-късно Алкасер и Санчо комбинираха по земя, а последният стреля по диагонала, но за пореден път Лорис спаси лондончани. В 44-ата пък Пако Алкасер отправи изстрел, който обаче за разлика от предишните опити на Дортмунд, този път не затрудни по никакъв начин френския страж на "шпорите".

Второто полувреме стартира с шанс за Борусия, след като Марко Ройс стреля от малък ъгъл, но топката премина успоредно пред голлинията на вратата на Тотнъм. Нелогично на всички събития на терена до 49-ата минута, то тогава Тотнъм поведе в резултата. Точен за гостите бе Хари Кейн. Гостите създадоха постепенна атака, която премина през центъра, а Муса Сисоко изведе с пас по земя Кейн. Той овладя топката и с хубав изстрел прати топката във вратата на Бюрки – 1:0 за Тотнъм!

След падналото попадение Дортмунд започна да владее по-трайно топката, като стихийните атаки, които представяха хората на Люсиен Фавър, останаха някъде в миналото. "Шпорите" от своя страна продължиха да се защитават добре, непозволявайки по никакъв начин на атакуващите футболисти на Борусия да затруднят Лорис. Срещата продължи в монотонно темпо, което помагаше много на Тотнъм да затвори спокойно срещата във Вестфалия. В 76-ата Пулишич опита удар с глава, но топката прелетя над напречната греда на Лорис. Малко по-късно Гьотце комбинира с резервата Бруун Ларсен. Той стреля от границата на наказателното поле, но в средата на вратата, където бе застанал и Лорис.

В 88-ата минута Пако Алкасер излезе сам срещу вратата, но за пореден път Лорис разочарова феновете на Дортмунд и желанието им за поне едно попадение. В първата минута на добавеното време Серж Орие достави феноменално центриране отдясно на далечната греда, където бе Ерик Ламела. Аржентинецът скочи да засича, но Пулишич изби топката в главата му и тя излезе аут.

Това бе и последният по-интересен епизод в срещата, като Тотнъм е заслуженият четвъртфиналист и вече чака опонента си в по-нататъшната фаза на надпреварата.

БОРУСИЯ ДОРМТУНД - ТОТНЪМ 0:1 (0:4 общ резултат)

0:1 Хари Кейн (49')


Борусия Дортмунд (4-1-4-1): Роман Бюрки – Абду Диало, Юлиан Вайгъл, Мануел Аканджи, Мариус Волф (62' - Якоб Бруун Ларсен) – Аксел Витсел – Джейдън Санчо, Марко Ройс /к/ (74' - Томас Дилейни), Марио Гьотце, Рафаел Герейро (62' - Кристиан Пулишич) – Пако Алкасер

Старши треньор: Люсиен Фавър

Тотнъм (3-4-1-2): Юго Лорис /к/ - Тоби Алдервайред, Давинсон Санчес, Ян Вертонген – Серж Орие, Хари Уинкс (55' - Eрик Дайър), Муса Сисоко, Бен Дейвис – Кристиан Ериксен (83' - Дани Роуз) – Хюн-мин Сон (71' - Ерик Ламела), Хари Кейн

Мениджър: Маурисио Почетино

Стадион: „Сигнал Идуна Парк”, Дортмунд

Съдия: Дани Макели (Холандия)