Дойде време за разпределението на парите от миналогодишното издание в ШЛ, а английските отбори определено остават доволни.

Финалистът в надпреварата Ливърпул е получил най-много парични средства от УЕФА, сравнение с всеки един друг клуб, докато Манчестър Юнайтед е регистрирал най-нисък приход от британските клубове.

Ливърпул е взел 71,86 млн. паунда, включително 5,6 млн. от бонус за представянето си, а други 25,8 млн. паунда идват от телевизионните права.

Воденият от Жозе Моуриньо тим е заработил най-малко, като сумата, която е дошла от представянето в турнира в касата на клуба е 35,67 млн. паунда. Бонусът за представянето се калкулира на 7,21 млн, а от телевизионни права идват нови 11,93 млн. паунда. Юнайтед приключи участието си на 1/16-финалите.

УЕФА

източник: uefa.com

УЕФА

източник: uefa.com

Разликата в телевизионните пари между двата тима идва от факта, че Ливърпул игра срещу Манчестър Сити, Рома и Реал Мадрид, докато Юнайтед игра срещу Базел, ЦСКА Москва и Бенфика в груповата фаза преди да бъде отстранен от Севиля. Именно испанския тим пък бе в групата на Ливърпул, като другите отбори Марибор и Спартак Москва оформиха карето.

Най-голям бонус за представянето си от английските клубове генерира Тотнъм – 7,65 млн паунда. „Шпорите” приключиха авантюрата си в ШЛ на осминафиналите, а това реално е половин милион лири повече от Юнайтед, Пари Сен Жермен и Байерн Мюнхен.

Челси пък прибира най-много от телевизионни права, като в касата на клуба влизат 35,86 млн. паунда.

Логично, най-добре платеният тим е шампиона Реал Мадрид. „Белия балет” генерира 78,38 млн. паунда от триумфа си в турнира, докато четвъртфиналистът Ювентус, който бе отстранен в тази фаза от Реал Мадрид регистрира 43,29 млн. паунда от телевизионните права.

УЕФА раздаде рекордните 1 млрд. и 250 милиона паунда на всичките клубове през миналия сезон в надпреварата. Отделно на тези пари 527 милиона паунда дойдоха за телевизионни права, като това също е рекордна сума в историята.