Преполовихме груповата фаза на Шампионската лига. Три кръга от групите на най-комерсиалния клубен турнир са в историята. 

Ако Ювентус и Кристиано Роналдо нямат никакви проблеми по пътя си към мечтаната 3-та купа в Шампионската лига, то Монако, Тотнъм, ПСЖ, Манчестър Юнайтед и Бенфика са четири от големите европейски клубове, които ще имат сериозни трудности по пътя към 1/8 финалите на надпреварата.

Голямата сензация дойде на "Сигнал Идуна парк", след като Борусия Дортмунд премаза супершампиона на Европа Атлетико Мадрид с 4:0, а Барселона се справи без особени затруднения с Интер с 2:0 в отсъствието на Лионел Меси, който лекува счупената си ръка.

Ето какво ни предложи третият кръг в групите на Шампионската лига.

Група А

Борусия Дортмунд изглежда не познава граници. С успеха си над Атлетико Мадрид с 4:0 вестфаленци регистрираха седма поредна победа във всички турнири, оглавявайки еднолично върха в Група А на турнира. Атлетико допусна най-тежката си загуба в ерата на Диего Симеоне (след 2012 г. насам). Монако, от своя страна, все още не може да стигне до победа при новия треньор Тиери Анри, но може да се радва на равенството 1:1 с Брюж, тъй като белгийците пропуснаха куп положения пред вратата на съперника. И двата тима все пак записаха първи точки в тазгодишната надпревара в битката по между им за място в Лига Европа.

Група B

Барселона продължава безгрешния си ход в турнира след нов успех над пряк конкурент за първото място. Поради счупването на своя ръка, звездата Лионел Меси не взе участие в двубоя с Интер, но това не попречи на каталунците да ликуват с 2:0 на "Камп Ноу". Един от героите при успеха бе бразилецът Рафиня Алкантара, който вкара първото попадение и се превърна в 78-ия голмайстор на тима в историята на Шампионската лига. Това направи Барса в отбора с най-много различни голмайстори в турнира. От своя страна, Тотнъм пропусна да запише първи успех, след като голове на Хари Кейн и Лукас Моура не стигнаха за трите точки над ПСВ Айндховен. Холандците успяха да изравнят в последните минути на срещата за 2:2, с което и двата тима записаха първи точки през този сезон. Вратарят на "шпорите" Уго Лорис бе изгонен в края на срещата, което го извади от двубоя с ПСВ на "Уембли" след две седмици.

Група С

Ливърпул оглави групата след суперпредставяне с аутсайдера Цървена звезда и успех с 4:0. Мохамед Салах вкара своите голове №49 и №50 в 65 срещи за тима във всички турнири. Финалистът от миналия сезон е с 6 т. , на 1 пред Наполи. Италианците пропуснаха възможността да излязат начело, след като допуснаха гол в 94-та минута от ПСЖ и завършиха при 2:2 в Париж в един зрелищен спектакъл на "Парк де Пренс.

Група D

Може би "най-посредствената" група. Порто оглави класирането след успех като гост на Локомотив (Москва) с 3:1. Най-силно впечатление направи спасената дузпа на 37-годишната испанска легенда Икер Касияс, който парира шут на Мануел Фернандеш. В другия двубой от групата Галатасарай и Шалке 04 завършиха при 0:0, което помогна на германците да останат втори в групата, с точка пред истанбулския гранд.

Група Е 

Едва ли някои е очаквал подоен сценарий след три кръга, но Аякс е на върха в групата, с по-добри показали от баварския колос Байерн Мюнхен, въпреки че двата тима са с равен брой точки. Холандският гранд взе много емоционален минимален успех над Бенфика с 1:0 след попадение на Нусер Мазрауи в 93-та минута на срещата. Байерн сякаш започна да излиза от кризата, след като се върна на пътя на победи в Бундеслигата, а сега взеха комфортен успех над АЕК Атина с 2:0. Аутсайдер е тимът от Гърция, който е без спечелена точка и с осем гола в своята врата.

Група F

Манчестър Сити изнесе рецитал над неудобния украински Шахтьор Донецк с 3:0 и оглави групата. Мениджърът Хосеп Гуардиола описа първата част на срещата като "най-добрата под негово ръководство". Олимпик Лион и Хофенхайм си размениха по три гола на "Райн-Некер Арена" (3:3), което превърна мача в един от най-любопитните сблъсъци в целия рунд в турнира. Това сякаш е най-оспорваната група, тъй като всеки един от отборите има реален шанс да продължи напред. Хофенхайм и Шахтьор сякаш изостават с точките (по 2 т.), но математическите изчисления за последните три кръга правят така че и те имат възможност да стигнат до 1/8 финалите.


Група G

Реал Мадрид най-сетне победи. След пет мача без успех и 7 часа и 45 минути голова суша (най-дълга в историята им), "Белия балет" най-сетне вкуси от успеха след победа с 2:! над Виктория Пилзен. Реал не впечатли особено, като дори допусна гол в края на срещата, но в крайна сметка отърси малко от налегналото клуба напрежение. След успеха на Рома над ЦСКА Москва с 3:0, Реал се изравни с римляните на върха в групата с по 6 т. ЦСКА Москва остава трети с 4 т., а чехите са последни с 1 т.

Група Н

Ювентус изглежда като най-балансирания и най-стойностния тим, който може да претендира спокойно за големия трофей в края на сезона. Кристиано Роналдо отново се завърна победоносно на "Олд Трафорд" (за втори път след 2013 г. с екипа на Реал Мадрид - 2:1), след като "бианконерите" изконтролираха много стабилно двубоя срещу срещу Юнайтед и взеха успеха с 1:0. Погледите отново бяха насочени към Роналдо, но голът дойде от крака на Пауло Дибала, който вкара четвъртия си гол от началото на турнира. По този показател аржентинецът отстъпва единствено на Един Джеко от Рома (5 гола) и Лионел Меси (5 гола) от Барселона. В другия мач от групата Йънг Бойс и Валенсия не се победиха, завършвайки 1:1.