Шампионската лига навлезе в най-решителния си етап, в който крайният триумф изглежда еднакво близо за всеки един от оцелелите 4 тима. Първият епизод от полуфиналите е тази вечер в Англия, където пишещият история тим на Манчестър Сити приема големия властелин в турнира Реал Мадрид. Ясно е, че испанският колос е изявеният фаворит в сблъсъка срещу „гражданите“, които за първи път стигат толкова далеч в надпреварата. Така обаче се говореше и за Пари Сен Жермен, който срещна англичаните в четвъртфиналите и остана с празни ръце...

За Реал това е 27-о участие в полуфиналите на Шампионската лига, което е абсолютен рекорд. Дотук равносметката за „белия балет“ е 13 класирания за финала и 13 отпадания. Сити от своя страна едва за трети път играе полуфинал в евротурнирите. Първият им такъв датира от 1970 година насам. Тогава те побеждават Шалке 04 с общ резултат 5:2 в турнира за Купата на носителите на национални купи, а сезон по-късно в същата надпревара отново стигат до топ 4, за да отпаднат от Челси.

Тазвечершният двубой е едва третият между Манчестър Сити и Реал в Шампионската лига. Предишните два са от сезон 2012/2013, когато тимовете се оказват един срещу друг в груповата фаза. Късен гол на Кристиано Роналдо в 90-ата минута донесе драматична победа с 3:2 в Мадрид, докато на английска земя втората среща приключи при 1:1.

Голямата надежда за Сити поне за първия мач произлиза от домакинската форма, която тимът на Мануел Пелегрини показва. В 5-те си мача на „Етихад“ дотук „небесно сините“ допуснаха само 1 поражение (1:2 срещу Ювентус в първия си мач от групите) и записаха 3 победи и 1 равенство.

Другият лъч светлина за „англичаните“ е фактът, че Реал загуби 5 от последните 6 полуфинала в Шампионската лига. Единственото изключение в тази серия донесе на "лос бланкос" трофея за сезон 2013/2014. И все пак Сити трябва да внимава много, тъй като Реал се намира в страхотна серия срещу съперници от Англия. „Кралете“ спечелиха последните си три гостувания на Острова – срещу Тотнъм (1:0, сезон 2010/2011), срещу Манчестър Юнайтед (2:1, 2012/2013) и срещу Ливърпул (3:0, 2014/2015). Освен това отборът не е побеждаван от английски тим вече в 8 поредни мача (6 победи и 2 равенства), като последното поражение дойде през 2008/2009. Тогава Ливърпул разби Реал с 4:0, а това си остава до ден днешен най-тежката загуба на испанците в Шампионската лига.

Проблемите с контузии в двата лагера са сравнително ограничени, макар че тази вечер и в Реал, и в Манчестър Сити има по един ключов играч, който пропуска първия сблъсък. За „гражданите“ това е опорният халф Яя Туре, който се бори с мускулна травма. За Реал срещата от трибуните ще гледа Карим Бензема, чието коляно му създава проблеми.