Аякс стартира солидно кампанията си в Шампионска лига и надви с 2:0 като домакин АЕК Атина в първи мач от група „Е” в Шампионска лига. Холандският гранд надигра напълно гръцкия си опонент и това бе най-малкото, с което хората на Маринос Узунидис можеха да си тръгнах от столицата на Холандия. Никола Таляфико даде аванс на Аякс минута след старта на второто полувреме, а голямото надежда на местния футбол Дони ван де Беек удвои аванса на „божиите синове” в 77-ата минута. Третият гол за амстердамци отново бе дело на аржентинеца Таляфико, който в 90-тата минута отбеляза по много красив начин и оформи крайният резултат.

Този мач бе дебютен за двата тима, които от много време насам не бяха участвали в турнира на най-големите. Аякс не бе играл групова фаза на ШЛ от сезон 2014/15, докато гръцкият гранд не участваше в надпреварата цели 12 години – от 2006/07.

Аякс АЕК Атина

източник: Gulliver/GettyImages

Мачът стартира с превес на отбора от Ниската земя, като тимът на Ерик Тен Хаг се опита да порази гръцката врата рано-рано. Същевременно футболистите на Маринос Узунидис съумяваха умело да парират опитите на холандците, които разчитаха предимно на атаки по фланговете.

Аякс АЕК Атина

източник: Gulliver/GettyImages

Втората част обаче гръцките футболисти проспаха старта ѝ, а след корнер Аякс излезе напред. След корнер кълбото попадна в Давид Нерес, който видя Таляфико, а аржентинският краен бранител засече топката, за да порази Баркас за 1:0.

Последва хаос и паника в действата на атинските играчи, а от това се възползва по превъзходен начин Дони ван ден Беек. Душан Тадич бе видян отдясно и с елегантно центриране видя Ден Беек, а младият халф с едно докосване удвои аванса на домакините – 2:0.

Аякс АЕК Атина

източник: Gulliver/GettyImages

До края на срещата Аякс съумя да оформи класиката на „Йохан Кройф Арена”, а реализатор бе отново Николас Таляфико. Аржентинецът проби отляво и опита да центрира, а опитът му бе неуспешен. Топката обаче получи причудлива траектория, която изненада Баркас и влетя за трети път във вратата му.

С успеха си Аякс поведе в група „Е” преди да се е изиграл втория мач между Байерн Мюнхен и Бенфика. В идния кръг амстердамци гостуват на Байерн Мюнхен, докато АЕК приема на „Спирус Луис” Бенфика.