Най-добрата новина. Феновете на Реал Мадрид вече я чуха - Зинедин Зидан се завърна начело на клуба, с който извоюва пет Купи на Европа през новия век - една като футболист (2002 г.), една като помощник (2014 г.) и три поредни като треньор (2016, 2017, 2018 г.).

Изненадващото му напускане в края на май миналата година разрази невиждана игрова криза сред преситени футболисти на Реал. След смяна на двама наставници - Жулен Лопетеги и Сантиаго Солари, Зизу отново получи обаждане да изведе клуба до нови светли дни.

Световните медии вече гърмят с трансферните цели, с които французинът ще подобри състоянието на отбора, но е любопитно и да вникнем в тактическия план на най-успешния футболен мениджър на настоящото десетилетие.

Серхио Рамос и Зинедин Зидан празнуват триумфа в Шампионската лига от 2017-а.

източник: Gulliver/Getty Images

Какво превърна Зинедин Зидан в треньор с 9 трофея за 2,5 години ?

Въпреки огромния си брой успехи, за футболната философия на Зизу не е казано много. Една от причините е по-голямата резервираност на самия наставник към медиите и обществеността.

Той често повтаряше заучени фрази и се стремеше да бъде максимално обран в изказванията си на пресконференции и интервюта.

Знания

Преди да поеме Реал през зимата на 2016-а г. Зидан бе в период на изучаване на треньорския занаят. Той не само, че бе част от екипа на Карло Анчелоти, по време на престоя на италианеца начело на тима, но също така се стремеше да посещава треньорски курсове, да обсъжда идеи със специалисти, да гледа мачове. 

Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Зидан има положителната способност да попива чужди практики, с което самият той си помогна с изграждането на свой стил. Французинът е повлиян от аржентинеца Марсело Биелса, като посещава "Лудия" в Марсилия през декември 2014-а г.

Зидан не остава равнодушен и към гениалността на Хосеп Гуардиола, като в няколко тренировъчни сесии има възможност да наблюдава Пеп още докато той ръководи Байерн Мюнхен.

Не трябва да се забравя и опитът му в школата на Реал Мадрид - "Кастия", където изкара 18 успешни месеца.

Зидан

източник: Gulliver/GettyImages

4-3-3/ 3-5-2/ 4-1-2-1-2

Едно от важните неща, които трябва да е отбележат, е фактът, че Зидан имаше страхотни футболисти на разположение, докато бе начело на Реал Мадрид. Играчи с невероятни технически качества, които превръщаха футбола в изкуство, а комбинациите с топката в спектакъл.

Тези футболисти обаче имаха нужда от вожд, който да ги изведе до най-голямата плячка. Обединителна фигура с лидерски качества, позитивно отношение, огромен опит. Психологията бе на страната на Зидан. Кадровият потенциал също.

Серхио Рамос

източник: БГНЕС

Тактически Зидан обожава да играе с трима халфове и трима нападатели, които се движат по вертикала - превръщайки средата на терена в зона, в която един върху друг действат два обърнати "триъгълника".

Обикновено Зидан търси сигурност пред защитата с един опорен халф - тази роля в Реал бе заета от израсналия до невъобразима висота Карлос Енрике Каземиро.

Лука Модрич и Тони Кроос имаха раздвижена вертикална роля, в която могат свободно да се включват в предни позиции. Пикът на кариерите им позволиха да претворят огромния си талант с топката в нужната комбинативност за доминация над средата на терена в огромен брой мачове.

След като спечели рекордната 13-а титла в ШЛ в своята история, Реал Мадрид бе безапелационния шампион при индивидуалните награди при футболистите по време на жребия на турнира. Кейлор Навас, Серхио Рамос, Лука Модрич и Кристиано Роналдо взеха призовете за най-добри на своите позиции., Стражът на Реал Мадрид грабна наградата за най-добър вратар през изминалия сезон на Шампионската лига. Чилиецът бе с основна заслуга за рекордната 13-а титла на белия балет при триумфа му през миналата кампания, а той пребори конкуренцията на Алисон Бекер и Джанлуиджи Буфон., За най-добър защитник бе избран неговият колега в Реал Серхио Рамос, който спечели в конкуренцията на съотборниците му Марсело и Рафаел Варан., Маестрото в средата на терена пък е Лука Модрич. Халфът на Реал Мадрид направи вездесъщ сезон в турнира на богатите през 2017/18 и бе един от най-постоянните футболисти на Зинедин Зидан., Кристиано Роналдо грабна наградата за нападател на турнира. Настоящият футболист на Ювентус отбеляза 14 гола за кралския клуб в турнира, за да спомогне на тима да стигне до финала срещу Ливърпул. В последния мач Кристиано бе обезличен и не отбеляза, но вдигна купата с големите уши над главата си за пети път в своята кариера., Лука Модрич

източник: Gulliver/GettyImages

Кроос бе така нареченият прибран племейкър "deep-lying playmaker". Той търсеше ъглите на половината на съперника - хоризонтален или диагонален пас. Така Модрич е човекът, който трябва да задържи топката, а Кроос - играчът на паса.

За щастие на Зидан и тримата са все още част от състава на Реал Мадрид. 

Бековете са много важна част от успеха на Зизу в Реал. Марсело и Карвахал непрекъснато се качваха "високо" по терена, с което се превръщаха в нещо като крила, стоящи почти до тъча. Те създаваха огромен брой шансове в предни позиции с присъствието в половината на съперника. Динамичното им включване бе почти неуловимо. Пробивите  на Марсело и Карвахал носеха още атакуваща мощ на отбора.

Тони Кроос

източник: Gulliver/GettyImages

Каземиро бе склонен да покрива дупките, оставени от тях,с което се добавяше нов човек до Рафаел Варан и Серхио Рамос в защита.

Ролята на Каземиро е фундаментална - в ерата "Зидан" бразилецът правеше по 3,9 успешни щпагата на мач, както и 2,9 пресечени топки.

Той е човек, който също така помага на градежа от дълбочина. Участва в комбинациите на "триъгълника" на левия фланг - между Рамос, Марсело и Кроос, както и на десния - между Варан, Карвахал и Модрич.

По време на нападение Реал оставаше с трима души в защита и с шест/седем в половината на противника. Това синхронно преливане в предни позиции бе внушително. Комбинативността бе много характерна - няколко подавания между Кроос и Модрич, диагоналния пас към включилите се бекове. Кристиано е готов да завърши атаката. 

Каземиро

източник: Gulliver/GettyImages

Ролята на Бензема бе по-специфична - той имаше ценна задача в наказателното поле, където увличаше централните бранители с присъствието си. Движението му пред наказателното поле също се харесваше на Зизу.

Контузиите на Гарет Бейл не му позволиха да разгърне потенциала си в най-голяма степен, но в крайна сметка той бе човек на нестандарите неща. Скоростта на Бейл бе ключов момент при действията на Реал в половината на съперника. Зоната между централната линия и крайната линия на игрището бе територия на уелсеца.

Защита и преса

В защита Реал искаше да бъде максимално компактен - четирима в отбрана и петима в халфовата линия. Хоризонтална и вертикална компактност. Дициплина, взаимствана от Анчелоти. Каземиро е човекът, който покрива хоризонталните празнини между двете линии.

Марсело

източник: Gulliver/GettyImages

При преса бековете се качват максимално високо по терена. Така петима в линия - тримата в предни позиции и двамата бекове, превръщат атакуващия вал в стена.

Понякога позиционираният като дясно крило - Асенсио, Иско или Бейл, се дърпа пред Кроос и Модрич.

Пресата е още по-агресивна, когато съперникът е прибран плътно в своята половина. Тогава Кроос и Модрич се включват в предни позиции, което позволява на Реал да влага цели 7 играчи напред.

10. Дани Карвахал /Реал/ - 350 млн. евро

източник: Gulliver/Getty Images

Роналдо

Зинедин Зидан е човекът, който по най-добрия начин успя да дирижира формата на Кристиано Роналдо. Португалецът бе жаден за футбол в най-важните битки и обикновено успяваше да ги решава.

Роналдо игра в 114 мача при Зидан и вкара знаковите 112 гола (плюс 28 асистенции) - най-много след Жозе Моуриньо (164 мача/168 гола) и Алекс Фъргюсън (292 мача/ 118 гола), но при тях игра доста повече мачове.

Зинедин Зидан

източник: Gulliver/Getty Images

Почивката в някои по-маловажни среща от шампионата или за Купата на краля бяха в полза на добрата кондиция на Роналдо в най-напечените битки в Шампионската лига.

Що се отнася до ролята му на терена - той имаше свободата да се движи пред и в наказателното поле, както намери за добре. Всичко изглеждаше леко хаотично, но най-вече заради удивителната работа на халфовете зад себе португалецът вкарваше толкова много.

Роналдо бе редом до Карим Бензема, като често заставаше и сам на върха на атаката, с позиция между двамата централни бранители. Неговият вроден инстинкт му помагаше да намира най-точната позиция в различните ситуации.

2. Кристиано Роналдо (2009/10) за 94 милиона евро от Манчестър Юнайтед в Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Кристиано имаше усета да се движи вертикално между централните защитници или бековете и централните защитници, когато топката идва от фланга. 

Аура

Едно от големите предимства на Зидан е неговият ореол на велик футболист, на победител - нещо, което никога няма да избледнее. Във футболната си кариерата Зизу е спечелил всичко. Факт, който имаше огромно влияние в съблекалнята на Реал по време на първия му престой. 

Думите на Зидан не бяха кой знае колко трепетни. Той не е човек на думите. Но езикът на тялото му - с вкарани в джобовете ръце и величествена наполеоновска осанка, могат да омекотят краката на всеки комуникиращ с французина.

Зинедин Зидан

източник: Gulliver/Getty Images

Играчите на Реал уважаваха страшно много Зидан. Някои казват, че да стоиш срещу Зидан е нещо като да стоиш срещу пълна с хора зала.

Целият този дух се превърна в знаков за Реал в Шампионската лига. Вярата и непоколебимостта в най-големите мачове, в най-възловите моменти, бяха в неограничено количество. Зидан бе една от главните причини за това.

Равносметка

9 трофея (3 Купи на Европа, 2 Суперкупи на Европа, 2 трофея от Световното клубно първенство, 1 Суперкупа на Испания, 1 титла в Ла Лига), 149 мача, 105 победи, 28 равенства, 16 загуби, 398:163 вкарани срещу допуснати попадения.

Зинедин Зидан е редом до Алфредо ди Стефано, Мигел Муньос, Кристано Роналдо и легендарния президент Сантиаго Бернабеу като величие за Реал Мадрид.

Реал Мадрид - неговият дом, който има нужда от основен ремонт. 

Зинедин Зидан

източник: Gulliver/Getty Images