Германският РБ Лайпциг пренаписа своята футболна история, след като за първи път се класира за 1/4-финалите в Шампионската лига. Това стана факт, след като „биковете” „отстреляха” с 3:0 финалистът от миналата година Тотнъм Хотспър в мач-реванш, игран на „Ред Бул Арена”. По този начин тимът, воден от Юлиан Нагелсман продължи към четвъртфиналите след общ резултат с 4:0.

Изключителен мач за домакините изигра капитанът Марсел Забитцер, който реализира две от попаденията в източна Германия – (10, 20). Три минути преди края резервата Емил Форсберг окончателно отпрати „шпорите” от най-престижната европейска клубна надпревара. По този начин РБ Лайпциг стана хронологично вторият отбор през сезон 2019/20 се класира за тази фаза от надпреварата, след като в същия ден го стори и италианският Аталанта.

Освен отпадането, още по-лошата новина за „шпорите” бе представянето на отбора в Германия, след като Тотнъм не успя по никакъв начин да затрудни германския си съперник, въпреки че трябваше да скъсява дефицит от едно попадение. Това донякъде може и да се оправдае с многото контузени футболисти, които има в групата на отбора, макар противно на очакванията Жозе Моуриньо извърши първата си смяна едва в 80-ата минута. Срещата също така ще се запомни с още по-голям негативизъм за португалеца. Това е шестият пореден мач от всички надпревари, в които Моу не записва успех, като досега това не се е случвало в изминалите 935 мача от неговата треньорска кариера (2 равни и четири загуби).

Срещата бе с исторически оттенък, тъй като РБ Лайпциг за първи път прие „шпорите” в мач от всички надпревари, докато Тотнъм стана първият английски отбор, който гостува на германския тим в турнирна надпревара. Голмайсторът от първата среща - Тимо Вернер, отново започна от първата минута за тима на Юлиан Нагелсман, като исканият от Ливърпул стрелец бе най-добрият футболист на "Тотнъм Стейдиъм" в първата среща.

Жозе Моуриньо направи пет промени от равенството с Бърнли в събота. Танги Ндомбеле отпадна от стартовия състав, след като бе критикуван от Моу за изявите му срещу „виненочервените”. Джовано Ло Селсо и Ерик Ламела стартираха след доброто им представяне на „Търф Муур”. Същото важеше и за Серж Орие, Райън Сесеньон и Хари Уинкс.

Тотнъм стартира по-дейно срещата в Германия, а в петата минута Деле Али центрира за Ерик Ламела, но аржентинецът не успя да засече топката във вратата на Гулаши.

След десет минути игра „биковете” откриха резултата. Юго Лорис направи спасяване след мощен удар на Вернер, но топката се върна у него и той комбинира с капитана Забитцер. Халфът отправи плътен удар по диагонала, а кълбото мина през ръцете на френския страж на Тотнъм и германският тим откри резултата – 1:0.

Голът даде импулс на германския тим и в 19-ата минута РБ Лайпциг вкара втори гол. Анхенлиньо овладя отляво и центрира остро по земя за Тимо Вернер. Той, от своя страна, изпревари Серж Орие и засече в опразнената от Лорис врата, но страничният рефер маркира засада, която бе правилно отсъдена.

Все пак в 21-ата минута центрирането на Анхелиньо доведе до гол. Топката бе пратена с дълго диагонално центриране за бившия защитник на Манчестър Сити. Той центрира веднага на първа греда за Забитцер, който стреля с глава през човек, а намесата на Лорис бе много слаба и топката премина зад голлинията му – 2:0. В 28-ата минута пък Тимо Вернер опита също да се разпише, но този път капитанът на Тотнъм Лорис се намеси добре и боксира в безопасна част от терена. Четири по-късно отново звездата на "биковете" своя късмет, но ударът му бе неточен. След втория гол играта на Тотнъм тотално се "изпари", като момчетата на Жозе Моуриньо не можеха да затруднят по никакъв начин защитния вал на германския тим.

В 42-ата минута Петер Гулаши се наложи да показва добрите си качества, след като Джовани Ло Селсо финтира Тимо Вернер от германците и се завъртя. Последва силен удар с левия крак от аржентинеца, но унгарският страж на домакините изби топката. В последната минута на първата част Юго Лорис направи класно спасяване. Мукиеле се опита да засече нетипично центрирана топка отдясно, но тя падна в него и последва удар на Шик, но Лорис се намеси качествено.

Втората част на „Ред Бул Арена” не предложи в старта си сериозни шансове, като първото положение дойде в 57-ата минута. Тогава Вернер комбинира бързо с Патрик Шик, а чехът стреля силно, но и неточно. Три по-късно Вернер със самостоятелен пробив опита да открие головата си сметка, но и неговият удар отлетя аут. В 73-ата минута лондончани създадоха голяма опасност за попадение. Лукас Моура надбяга отляво Упамекано и върна към дузпата за Деле Али. Английският халф отправи удар с десния крак Гулаши спаси топката.

66 снимки

Противно на всякакви очаквания преди старта на срещата с оглед "късия" избор на Моуриньо от играчи, то Специалния направи първата си смяна десет минути преди края на изтичането на редовното време, след като смени Ло Селсо, за да влезе Жедсон Фернандеш.

Пет минути преди края на редовното време бранителят Даю Упамекано комбинира на двойно подаване с Хайдара, но пасът на втория в наказателното поле за френския защитник бе по-дълъг от нужното и Лорис спаси. Освен това, Джафет Танганга направи професионален "бодичек" на своя колега от защитата на противниковия отбор и лекарският щаб на РБ Лайпциг трябваше да помага на №5 от отбора на "биковете". В 87-ата минута резервата Емил Форсберг реализира третия гол в мача след първото си докосване в срещата. Едва влязъл като резерва нападателят бе най-съобразителен след разбъркване в наказателното поле на „шпорите” и с красив удар матира Лорис и изпъди Тотнъм от турнира – 3:0.

До края на срещата Юго Лорис трябваше да прави спасяване след удар на Тимо Вернер, като това бе и последният по-интересен епизод от срещата.


Стартовите състави на двата отбора:

РБ Лайцпиг: Петер Гулаши – Даю Упамекано, Марсел Халщенберг, Лукас Клощерман – Анхелиньо, Марсел Забитцер /к/, Конрад Лаймер, Норди Мукиеле - Тимо Вернер, Кристофър Нкунку, Патрик Шик

Треньор: Юлиан Нагелсман

Тотнъм Хотспър: Юго Лорис /к/ – Тоби Алдервайрелд, Ерик Дайър, Джафет Танганга – Серж Орие, Хари Уинкс, Джовани Ло Селсо, Ерик Ламела, Раян Сесеньон – Лукас Моура, Деле Али

Мениджър: Жозе Моуриньо.