Почетният президент на Байерн Мюнхен Франц Бекенбауер няма съмнение, че Ювентус и Барселона ще направят чудесен финал на Шампионската лига по-късно днес. В същото време легендата на германския футбол заяви, че ще отиде на Олимпийския стадион в Берлин значително по-спокоен, отколкото би бил, ако баварците участваха в срещата за най-важния трофей в европейския клубен футбол.

„Предстои ни да видим финалния сблъсък. Щеше ми се видя Байерн в него, но бе писано. Убеден съм, че ни чака страхотен финал. Сега ще бъда много по-спокоен, тъй като Байерн не играе. Иначе нещата щяха да бъдат много различни“, каза 69-годишният Бекенбауер на пресконференция днес.

Той я посети в качеството си на патрон на детския турнир „Футбол за приятелство“, който се организира от спонсора на Шампионската лига „Газпром“. „Когато от компанията ме потърсиха за посланик, се зарадвах много и приех много бързо. За мен това е фанстастична възможност, понеже обръщаме внимание на бъдещето, на нашите деца“, каза той.

Надпреварата се провежда вече трета поредна година и се радва на все по-голяма популярност. „Помня как започнахме в Лондон през 2013 година, когато финалът в Шампионската лига бе между Байерн и Борусия Дортмунд. Тогава отборите бяха 8, а година по-късно в Лисабон станаха 16. Развиваме се бързо – през тази участващите тимове бяха 24. Стартът беше труден и на първата пресконференция имаше доста по-малко хора, отколкото виждам днес. За мен е важно, че дадохме път на тази програма. Тя доведе тук много млади хора, които се надявам, че ще запомнят тези дни в Берлин. Те няма да забравят видяното и преживяното. Надявам се да повлияем на младите. Искаме да ги възпитаме на ценности – както в спорта, така и в живота. Нелсън Мандела преди време заяви, че спортът има силата да промени света. Тук става дума за преливането на ценности от спорта в обществото“, добави Бекенбауер.