Талантливият отбор на Рапид Виена спечели детският турнир „Футбол за приятелство“, който се проведе в Берлин. Австрийците очаквано взеха финала срещу швейцарския Цюрих с категоричното 5:2 и съвсем заслужено грабнаха златните медали в третото издание на международния форум.

Пътят на виенчани към трофея започна в групата на Лудогорец и Лацио, а впоследствие те остраниха Зенит с 6:2 в четвъртфинала и ФК Токио с 5:3 в полуфиналите.

Цюрих от своя страна стигна до битката за златото, след като препъна другият оформил се фаворит – Галатасарай с 2:1 в полуфиналите.

Преди началото на финалния двубой играчите на всички 24 тима, участвали в надпреварата, бяха приветствани от специалните гости на турнира – бившият играч на Байерн Мюнхен Анатоли Тимошчук и футболистите на Шалке 04 Юлиан Дракслер и Фабиан Гийфер.

Самият мач предложи малко интрига, тъй като Рапид набързо поведе с 3:0. Фарнбергер откри с попадение от пряк свободен удар, а след това започна рецитала на Щрасер. Той направи успешна добавка за 2:0, а след изпълнението на началния удар притича и отне топката от капитана на Цюрих, за да направи преднината класическа. Швейцарците обаче показаха дух и успяха да върнат две от попаденията, с което направиха финалните минути по-интересни. Рапид обаче набързо прекърши устрема им, като нови две попадения на Щрасер бяха достатъчни, за да донесат трофея на 9-те ценности (победа, здраве, честност, отдаденост, приятелство, мир, традиция, чест, равенство).

Победителите бяха поздравени лично от посланика на турнира Франц Бекенбауер, който им връчи златните медали, и главният директор по мениджмънта на „Газпром“ Вячеслав Крупенков.