Почетният президент на Байерн Мюнхен Франц Бекенбауер изрази огромните си притеснения относно последните сътресения във ФИФА. Бележитият германски футболист сподели, че според него проблемът се корени не толкова в човешкия фактор, а в самата система на организацията, където трябва да се внесат промени.

69-годишният Кайзер Франц направи изявлението си преди финалния двубой на турнира „Футбол за приятелство“, на който той е официален патрон и посланик.

„Знам, че това е встрани от това, за което сме се събрали, но ФИФА засяга всички ни и аз съм разтревожен от последните събития“, каза той по повод корупционния скандал и последвалата оставка на преизбрания за президент Сеп Блатер.

„Това е много, много лошо развитие за футола. Аз се опитвам да разбера системата на ФИФА. Там има 209 страни, всяка от които има право на глас. Излъчват се различни представители на различни позиции. Става дума за контрол – настоящата система не може да работи. Проблемът не е в хората, а в нея.“

„Трябва да намерим разрешение, това е задачата ни за в бъдеще. Не мога да кажа нищо повече, защото това, което знам, го научавам от медиите. Всичко друго би било спекулация“, добави Бекенбауер.