ФИФА и УЕФА изхвърлиха всички руски отбори от надпреварите под своята егида, след като преди 10 месеца войските на Русия навлязоха в Украйна и дадоха начало на война между двете страни. 

До дни, на 27 декември, руският футболен съюз трябва да вземе решение дали да напусне Съюза на европейските футболни асоциации (УЕФА) и евентуално да се присъедини към Азиатската конфедерация. Това разкри президентът на Руския футболен съюз Александър Дюков.

„Този въпрос ще повлияе на развитието на руския футбол през следващите десет години. Започнахме да го обсъждаме днес, но се съгласихме, че трябва да проучим всички последици, за да вземем решение. Ще продължим обсъждането следващата седмица, във вторник (27 декември) ще вземем окончателно решение", каза Дюков на петъчната си пресконференция.

„Преминаването към Азиатската футболна конфедерация ще даде възможност на нашите национални отбори и клубове да се завърнат в официалните турнири", допълни той. Според него никой няма да възрази, макар че няма писмени гаранции от азиатска страна.

„В момента никой не е готов да даде писмени гаранции, че ще бъдем приети, но са готови да разгледат молбата ни. Има повече от добър шанс да бъдем приети. За да получим членство, е необходима молба и гласуване с мнозинство на конфедерацията".

В Русия не очакват да има възражения и от страна на УЕФА, защото формално смяната на конфедерациите не попада в компетенциите ѝ: „Вероятно ще е необходимо някакво съгласие от УЕФА, но знаем, че те няма да се противопоставят, ако се преместим в Азия", каза Дюков по темата.