Роберто Карлос, някога звезда на Реал Мадрид, а сега играч на Анжи Махачкала, засне реклама срещу расизма в руския футбол.

Заедно с бразилския бранител във видеото се появяват и други тъмнокожи играчи от Висшата лига на Русия, като Сейду Думбиа, Емануел Еменике, Бенуа Ангбва, Ласин Траоре, Питър Одемвинге и вратарят на Локомотив Москва Гилермо.

В рекламата футболистите държат в ръце плакати с антирасистка насоченост като: "Харесвам да ми бухат бухали, а не запалянковци" или "Докато ти замеряш играчите с банани, аз се боря с глада в Бразилия".

Плакатът, издигнат от нападателя на Спартак Москва Еменике, пък гласи: "Защо трябва да плащам глоба, когато феновете ме замерят със снежни топки?"

Роберто Карлос на два пъти бе замерян с банани от расистки настроени запалянковци - първо на ст. "Петровски" в Санкт Петербург, на мача Зенит - Анжи, а след това на стадиона в Самара, където тимът от Махачкала гостуваше на Криля советов, припомня БГНЕС. Еменике пък бе замерян цял мач от феновете със снежни топки по време на московското дерби Спартак - Динамо. Накрая тъмнокожият нигериец не издържа и им показа среден пръст, в резултат на което получи условна дисквалификация до края на сезона и бе глобен с 500 хил. рубли.