Президентът на Европейската футболна централа (УЕФА) Александър Чеферин нарече поведението на шефа на Испанската федерация по футбол Луис Рубиален по време на награждаването след финала на Световното първенство за жени "неуместно", в интервю за френския спортен вестник "Екип".

Рубиалес си навлече тежки критики след като целуна по устните испанската националка Джени Ермосо след победата на Испания над Англия с 1:0 в мача за трофея.

В първото си публично изявление за инцидента, Чеферин коментира пред "Екип", че поведението на Луис Рубиалес е неуместно, но подчерта, че случаят е на Световната футболна централа (ФИФА), която вече започна разследване на събитията.

"Аз съм адвокат и един от вицепрезидентите на ФИФА. Неговият случай е ръцете на Дисциплинарната комисия на международния ръководен орган. Всякакви коментари от моя страна биха били приети като натиск", каза президентът на УЕФА.

Александър Чеферин добави, че случилото се е засенчило постижението на испанския национален отбор и подчерта: "Трябва да променим нещата... Трябва да направим повече."

"Разбира се, че това, което той направи е неуместно. Всички знаем това. Надявам се, че и той знае, че е неуместно. Това е достатъчно засега, защото Дисциплинарната комисия ще реши", заяви още Чеферин. 

Попитан за ролята на Рубиалес в УЕФА, където той е вицепрезидент на Изпълнителния комитет от 2019 година, Александър Чеферин изтъкна, че той е "отстранен от всички функции, навсякъде. Няма нужда да го отстраняваме два пъти". / БТА