Президентът на УЕФА Мишел Платини излезе с ново предложение в опита си да пресече „износа” на таланти под 18-годишна възраст извън Серия А.

Голяма част от италианските тимове дадоха ясно да се разбере, че не са никак доволни от загубата на някои от най-перспективните си младежи посока Англия като например Давиде Петруци (Рома), който отиде в Манчестър Юнайтед по-рано през лятото.

„Всеки клуб има задължението да инвестира в тренираното на местни състезатели”, се казва в официален документ изготвен от централата на Европейското футболно тяло.

„Тук не става дума само за бизнес. Конкретни мерки и предложения трябва да бъдат направени, за да се пресече „трафикантстването” и експлоатацията на млади футболисти. Иначе прекалено много млади момчета ще заминат за чужбина твърде рано в живота си.”

Италианският закон е различен от този в Англия, и на Ботуша не могат законно да обвържат играч под 18 години с договор, което позволява на клубовете от Англия да привличат таланти на млада възраст, след което да печелят от тяхната продажба след години, припомнят медиите в Италия.