Както на всяко голямо първенство, така и сега се уверихме, че най-глупавото нещо са прибързаните прогнози. Въпреки всичко, тези смели изявления са в кръвта на хората, които обичат играта. Днес е последното мятане на картите в най-равностойната група, която макар и клиширано наричаме „Групата на смъртта”. Все пак едва ли ще има мъртви, но драмата е гарантирана.

Нека ги оприличим като каре играчи на покер. На зелената маса, която в случая е терен, са седнали маститите картаджии – Холандия, Румъния, Италия и Франция. Положението на „оранжевите” е ясно, те държат в ръцете си кент флеш роял, което е най-силното оръжие в покера. Въпросът е друг. Може ли Ван Бастен да оформи комбина с Румъния?

И тази прогноза изглежда глупава. Въпреки това, цяла Италия се кълне, че щяло да стане точно така. Французите са по-хитри и си траят. Или пък никой не ги чува. Разликата е, че на Апенините без пици и паста могат, но без футбол – не.

Не е лесно даже и на холандците. Ситуацията е неудобна. Представете си, че някой измежду Франция и Италия продължи напред. Отбор от този ранг трудно бива спиран, ако се промъкне по терлици от груповата фаза. Примери колкото искате. „Адзурите” го правят при почти всичките си големи успехи. „Петлите” едвам се измъкнаха на последното световно, а после паднаха на финала – нелепо, с дузпи. Така де, „лалетата” могат да тресират пътя за нататък.

Логиката сочи, че Марко Ван Бастен би трябвало да пусне част от резервите срещу Румъния. Това не гарантира нищо на северните ни съседи. На пейката в състава на Холандия са Робин Ван Перси, Ариен Робен и Хунтелаар. Те чакат своя шанс, а това си е страшно за Дон Пици, Муту и наш Флорентин Петре.

Накрая предлагам моя любим вариант за мачовете тази вечер в Швейцария. Направо съм му фен: Холандия скача и бие точно с 3:0, няма да и е за първи път да размаже съперника си на Евро 2008. Италия и Франция въртят скучно 0:0. На тях пък съвсем не им е за сефте да не си вкарат голове. При такова извратено стечение на обстоятелствата в крайното класиране Франция, Италия и Румъния ще имат по две точки и забележете голова разлика 1:4! Евала, УЕФА. Костюмарите от високите етажи ще трябва да извадят коефициентите от някой специален сейф и да кажат кой продължава. Аз мисля, че при такова стечение на обстоятелствата напред отива Франция...