Днес по обяд предстои да бъде решено бъдещето на футбола в Европа след кризата с пандемията от коронавирус, която замрази всички спортни събития на Стария континент.

Футболната централа УЕФА организира видеоконферентен разговор с представители на всичките си 55 членове, като след него трябва да бъдат взети някои важни решения относно довършване на сезоните в различните първенства, както и в евротурнирите. Ще бъдат обсъждани и въпроси като заплатите на футболистите и трансферния прозорец.

Смята се, че от УЕФА ще предложат три варианта на федерациите. Първият е първенствата да бъдат рестартирани на 15-16 май, вторият е това да стане в края на май и началото на юни, а последната опция е мачовете да се подновят най-късно до 21 юни. От централата ще поставят и краен срок за завършване футболния календар в Европа, като датата е 31 юли. До тогава всички мачове във всички първенства трябва да са изиграни и да бъдат определени всички евроучастници за следващата кампания. В противен случай може да се стигне до провал на сезона.

Натиск от страна на УЕФА върху всяка държава по отделно обаче няма да има. Шефовете на футболната централа ясно осъзнават различния мащаб на разпространението на коронавируса в различните страни, така че всичко ще бъде изговорено като варианти и предложения. 

Срещата е с ключов характер и за родния футболен шампионат. Все още предстои на отборите да изиграят по още 2 срещи от редовния етап, преди да се влезе в етап плейофи. Отделно трябва да бъдат изиграни и срещите от полуфиналите и финала на Купата на България. 

Като цяло обаче почти е сигурно, че срещите в повечето първенства за края на сезона ще се проведат без публика.