Футболът ще бъде изправен пред сериозно предизвикателство от факта да се завърне обратно към нормалните си нива в следствие на пандемията от COVID-19. Мнението е на шотландския клиничен експерт Джейсън Лейтч. Според него тенисът и голфът имат далеч по-сериозни шансове да се завърнат скоро, а правителството на Великобритания обмисля да върне футболните мачове през юни, а мачовете със сигурност ще бъдат пред празни трибуни.

голф играч

източник: Gulliver/GettyImages

Професор Джейсън Лийтч предупреждава, че мащабни събития във Великобритания може да се провеждат поетапно след пика на коронавируса. Пред шотландския филиал на BBC Radio, той каза: Спортът, според мен, ще трябва да предприеме обмислен и постепенен подход към това, което беше преди”.

Кайл Едмънд

източник: Gulliver/GettyImages

„Някои спортове, които са с ясни физически правила за дистанция, могат да се провеждат отвън. Други ще изпитат трудности като футбола. Не мога да си представя, примерно, снукърът да се завърне. Вижте, тенисът и голфът може да се провеждат скоро. Големите събития ще бъдат трудни скоро време. Футболът е изправен пред голямо предизвикателство.  Съветът за обществено здраве (NHS) ще обяви веднага щом е безопасно. Тогава ще имаме съвети и спортните власти ще взимат решения”, каза Литч.

Шотландските футболни власти приветстваха ангажимента на спортния министър Джо ФицПатрик да проведе разговори с федерациите. Представител на шотландското правителство също ще участва в комисиите, създадени от спортните власти в опит да се подготвят за „живот” на фона на пандемията от COVID-19.