Синдикатът на футболните играчи и асоциации обяви намерението си да сезира Европейската комисия за прекалено натоварения календар на ФИФА, съобщи АФП.

В позиция на FIFPro Europe и европейските лиги се подчертава, че ФИФА систематично отказва да включи лигите и синдикатите в процеса на решение относно международния календар. Според тях, настоящият календар е напълно претоварен и това води до невъзможност за националните лиги и опасности за здравето на футболистите.

"От много години националните лиги и синдикатите на играчите искат от ФИФА да въведе ясна, прозрачна и недискриминационна процедура за международния календар", се казва в позицията. Те твърдят, че ФИФА продължава "да фаворизира собствените си състезания и комерсиалните си интереси".

Едно от основните притеснения е въвеждането на Световното клубно първенство с 32 отбора, което ще се проведе за първи път в САЩ през лятото на 2025 година. Според синдикатите и лигите, това е поредният пример за комерсиалните интереси на ФИФА, които допълнително натоварват календара.

В позицията си до Европейската комисия, организациите уточняват, че "ФИФА нарушава правото на европейска конкуренция и злоупотребява с доминиращата си позиция". Синдикатите на футболистите в Англия, Италия и Франция вече са атакували ФИФА пред Търговския съд в Брюксел през месец юни.

От своя страна, Световната футболна централа твърди, че "календарът е бил одобрен в пълно съгласие". Според ФИФА, някои европейски първенства се водят от комерсиални интереси и не се съобразяват с останалите, предпочитайки запълнен летен календар с приятелски мачове и турнири, които предполагат дълги пътувания.

Миналата седмица, ФИФА публикува изследване на CIES, според което клубовете не играят повече мачове през сезон. От 2012 до 2024 година, средният брой на срещите за сезон остава под 40, а само 5 процента от клубовете играят средно по повече от 60 срещи на година.