Динамо Киев обяви редица благотворителни мачове срещу топ клубове в Европа след като получи разрешение да напусне Украйна. 

През април-юни 2022 г. Динамо трябва да изиграе приятелски мачове с водещи европейски клубове, включително Борусия Дортмунд, Пари Сен Жермен, Стяуа Букурещ, Легия Варшава, Барселона, Милан, Бенфика, Аякс Амстердам, Спортинг Лисабон, Базел (Швейцария).

Всички тези мачове с участието на шампиона на Украйна ще се проведат под мотото „Мач за света! Да спрем войната!" - Мач за мир! Спрете войната!"

Целта им е да информират международната общност за ужасната война в Украйна и да съберат средства за подкрепа на украинци, пострадали от войната.

В пълния си състав Динамо Киев ще демонстрира на света, че украинският народ се стреми към мир и свобода, защитавайки собствената си държава във войната срещу руския агресор-окупатор, обявиха от киевския клуб.

Всички приятелски мачове на Динамо ще се показват по украински и европейски телевизионни канали, ще се включат и звезди на украинското изкуство.

Президентът на клуба Игор Суркис заяви за разрешението отборът да напусне Украйна: „То е валидно от 1 април и това не е шега. Излязохме с инициативата за провеждане на благотворителни мачове с европейски клубове, всички приходи от които ще бъдат насочени за борбата на Украйна срещу руския агресор. Има възможност в рамките на тези мачове пред публиката да излязат наши артисти, които са в чужбина. Събраните средства ще бъдат изпратени на въоръжените сили на Украйна за благотворителни и доброволчески цели на всяка от страните домакини.“

По думите на Суркис никой украински играч няма да бъде продаден през този трансферен прозорец. „Всички наши играчи, включително и играчите на младежките отбори, са подписали документ за завръщането си в страната след края на благотворителните мачове и съответно мача от Младежката лига на УЕФА срещу Спортинг.“

Най-вероятно  първият мач ще бъде във Варшава срещу Легия на 12 април, дотогава Динамо ще се готви в Румъния. Водят се преговори и с Пеп Гуардиола Манчестър Сити също да намери прозорец за мач с киевляни, информира още Суркис.