Френският парламентарист Карл Олив иска ФИФА да наложи санкции срещу вратаря на световния шампион Аржентина  Емилиано Мартинес. 

Мартинес имаше изключително представяне на Световното първенство в Катар. Той допринесе изцяло за титлата, спечелена от Аржентина, получи трофея за най-добър вратар на надпреварата, но изявите му бяха помрачени от няколко неприлични жеста.

Французите са обидени, а Карл Олив, бивш журналист и мениджър на футболен клуб, в момента депутат, настоява ФИФА да му отнеме отличието за най-добър вратар. „Мисля, че трябва да отдадем дължимото на отбора на Аржентина, който е заслужен световен шампион. Беше много добър финал, но отношението на Емилиано Мартинес е погрешно. Този вратар е напълно извън феърплея.

Като гледам неприличния начин, по който размаха трофея си за най-добър вратар на турнира, защото той е супер вратар, ми се иска ФИФА да му отнеме трофея.

Надявам се, че ще има подадена жалба от Френската футболна федерация за куклата Килиан Мбапе. Непоносимо е, неприемливо. Това не е част от спорта. Давате ли си сметка колко е деградирал? Може ли това да е пример?", каза Карл Олив, цитиран от Eurosport. 

По време на парада по улиците на Буенос Айрес вратарят на Астън Вила беше уловен да се подиграва с Килиан Мбапе, голмайсторът на наскоро приключилото Световно първенство. Мартинес държеше кукла с лика на звездата на ПСЖ и направи иронични жестове, слагайки пръст на устата си.

Мартинес имаше още няколко спорни момента и по време на турнето в Катар. Най-нашумялата му реакция беше тази по време на награждаването, когато той направи неприличен жест с току-що получения приз за най-добър вратар, слагайки го пред срамните си части.